2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Migráns-invázió Ceután: A feldühödött helyiek megtámadták a balos miniszterelnököt - Videó

Pedro Sancheznek menekülnie kellett a helyi lakosok elől.

Mint ismert, a spanyol enklávénál 10000 migráns hatolt be az ország területére. Az észak-afrikaiak inváziója miatt a spanyol hadsereget is riadóztatták.

A helyszínre érkező baloldali miniszterelnököt megtámadták a helyiek:

 

Pedro Sanchez miniszterelnök lemondta párizsi diplomáciai útját a helyzet miatt, helyette a ceutai krízis megoldására koncentrál. Prioritásnak nevezte a határátkelés ellenőrzését, a kialakult „humanitárius krízis” kezeléséhez szükséges eszközök biztosítását, és az illegálisan érkezők azonnali visszafordítását Marokkóba a fennálló kétoldalú megállapodások alapján. A spanyol kormány európai partnereivel együtt „minden kihívással szemben, minden szükséges eszközzel” megvédi Spanyolország területi integritását, határait, amelyet egyúttal az Európai Unió külső határai is – nyilatkozta a kormányfő az MTI beszámolója szerint.

Ylva Johansson belügyi EU-biztos példa nélkülinek, aggasztónak nevezte a hatezer fő ceutai felbukkanását, különösen azért, mert ilyen nagy részük gyerek.

„Ez nem migrációs krízis” – jelentette ki Juan Jesús Vivas, Ceuta elnöke, aki több sajtóorgánumnak is nyilatkozott kedden a marokkói határvédelem hozzáállásának megváltozásáról. Véleménye szerint egy „provokált, irányított és szándékos” válságról van szó, és Spanyolország kormányától arányos választ tart szükségesnek. A reggeli órákban a másik észak-afrikai spanyol város, Melilla területére mintegy háromszázan próbáltak bejutni, közülük több mint 80-an jártak sikerrel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató