2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

A hadsereget is bevetették a fosztogató migránsok ellen

Mintegy nyolcezer migráns érkezett szerdáig Marokkóból Ceutába, az észak-afrikai spanyol autonóm területre.

A város befogadóhelyei túlzsúfoltak, így a legtöbb migráns az utcán bolyong, és a beszámolók szerint rabolni, fosztogatni próbál. A rendőrséghez egy nap alatt mintegy kétszáz ilyen jellegű bejelentés érkezett. A válsághelyzet miatt kivezényelték a területre a katonaságot is.

 Elözönlötték a migránsok az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta területét. Hétfő óta példátlanul sok, 8000-nél is több bevándorló érkezett Spanyolország Afrikában fekvő autonóm városába.
A migránsok a szomszédos Marokkóból jöttek át az exklávé területére, sokan közülük az apályt kihasználva úszva, illetve gumicsónakban evezve, de sokan másztak át a határvonalon húzódó, kerítéssel ellátott mólón, illetve az azt szegélyező sziklákon is.
 
A sajtóbeszámolók szerint a város befogadóközpontja túlzsúfolt, ezért a legtöbb migráns a település utcáin bolyong, és a helyi beszámolók szerint rabolni, fosztogatni próbál. A rendőrségnek már kedden be kellett avatkoznia, mivel a bevándorlók között többször is verekedés tört ki, illetve a város területén a védőtávolságot és a maszkok használatát sem tartották be, valamint nem voltak hajlandók karanténba vonulni. A hatóság csak szerda éjjel mintegy kétszáz telefonhívást kapott rablási és betörési kísérletek, illetve verekedések kapcsán.


 
A rend fenntartása és a zavargások elkerülése érdekében a városba és a határra is kivezényelték a polgárőrséget, a honvédelmi és a belügyminisztérium pedig az exklávé vezetőinek kérésére engedélyezte a hadsereg kiküldését is. A katonaság a határok őrzésében és Ceuta városában a közrend fenntartásában nyújt segítséget a rendőrségnek. A hadsereg bevetésének hatására mérséklődni kezdett az marokkói partokról útnak indulók száma.


 
A kedd estig érkezett mintegy nyolcezer migránsból eddig nagyjából 4800 főt toloncoltak vissza azonnali hatállyal a határ túloldalára. A legalább 1500 gyerekkorú bevándorlót ugyanakkor a ceutai törvények a védik, így őket nem küldhetik vissza egyszerűsített eljárással.
 
Pedro Sánchez miniszterelnök kedden érkezett a városba, hogy személyesen tájékozódjon az eset kapcsán. A spanyol miniszterelnököt azonban heves tüntetéssel és kiabálással fogadták a helyiek, akik a kormányt okolják a válság kialakulásáért és ezzel együtt biztonságérzetük elvesztésért.
 
Sajtóhírek szerint a válságot egy áprilisban kialakult diplomáciai konfliktus okozhatta, amikor a spanyol kabinet a marokkói kormány egyik legfőbb ellenségét, a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért harcoló Polisario Front nevű mozgalom vezetőjét titokban egy spanyolországi kórházba szállította kezelésre. Marokkó kormánya még akkor közölte, a lépésnek következményei lesznek. Ugyanakkor arról hivatalos információk továbbra sem jelentek meg, hogy az afrikai ország szándékosan hagyta átkelni a migránsokat Ceutába.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató