2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

EU-biztos: Osszák szét az Olaszországba érkező migránsokat

Ylva Johansson kijelentette, az EU átfogó migrációs megállapodás aláírására készül Tunéziával.

Az Észak-Afrikából Olaszországba érkező bevándorlók rövid távon önkéntes, majd kötelező európai szétosztásáról beszélt Ylva Johansson uniós belügyi biztos Rómában csütörtökön, ahonnan az olasz belügyminiszterrel Tunéziába utazik tárgyalni a migrációs helyzetről.



Ylva Johansson kijelentette,

Európának azonnali segítséget kell nyújtani Olaszországnak a nyári hónapokban érkező bevándorlók tagállamok közötti szétosztásában.

Úgy vélte, ez a következő hónapokban ideiglenes megoldást adhat, hosszú távon azonban nem elegendő, ezért

elengedhetetlen a kötelező szétosztásra épített európai migrációs politika reformjának elfogadása”.

Az Európai Unió belügyi biztosa a La Repubblica napilapnak nyilatkozott, mielőtt pénteken Tunéziába utazik az olasz belügyminiszter Luciana Lamorgesével.

Az EU átfogó migrációs megállapodás aláírására készül Tunéziával

Ylva Johansson elmondta, hogy a tunéziai hatóságokkal a határellenőrzés erősítéséről, a migránsokkal teli hajók és csónakok megállításáról egyeztetnek, valamint a már Európába átjutott és gazdasági bevándorlónak számító tunéziai állampolgárok visszavételéről. Ezért cserébe Tunézia európai gazdasági támogatást, beruházásokat, munkahelyteremtési programok finanszírozását kapja. Brüsszel képviselője hangsúlyozta, hogy az EU átfogó migrációs megállapodás aláírására készül Tunéziával, ennek dátumát azonban az év második felére tette.



A Tunéziából nyáron induló migránscsoportokkal kapcsolatban kijelentette: „a bevándorlóknak az EU-tagállamok közötti önkéntes alapon történő szétosztásával lehet segíteni Olaszországot az európai migrációs reform elfogadásáig”. Úgy vélte,

a szétosztási rendszer mechanizmusa a 2019-es máltai megállapodást követheti,

mely éppen az olaszországi partokra érkezők egy részének átvételére épült az arra önként jelentkező tagállamok között. Ylva Johansson hozzátette, hogy az EU megállapodást akar kötni Líbiával is még a decemberi parlamenti választások előtt az „ellenőrizetlen indulások megállítására”.

Jelentős pénzügyi támogatást adnak Líbiának a migráció leállításáért

A La Repubblica értesülése szerint az EU és Líbia közötti megállapodás vázlata elkészült. Pontjait az olasz miniszterelnök Mario Draghi az Európai Tanács jövő heti ülésén mutatja be: az olasz sajtóban partnerségi megállapodásnak nevezett dokumentum a Róma és Tripoli között 2008-ban kötött szerződést idézi, vagyis jelentős pénzügyi támogatást ad Líbiának a migráció leállításáért cserébe. A megállapodás többek között a líbiai parti őrség munkájának megerősítését szorgalmazza az indulások megakadályozására, valamint a migrációs kapunak számító dél-líbiai határvonal ellenőrzését kamerás rendszerrel.

Líbiába készül az olasz külügyminiszter Luigi Di Maio máltai kollegájával Carmelo Abelával, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztossal közösen – írta a La Repubblica.


Forrás: MTI nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató