2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Hamász: Egy-két napon belül lehetséges a tűzszünet

Állítólag csak a tűzszüneti megállapodás részleteit kell kidolgoznia még a feleknek, de lényegében már megállapodtak.

Egy-két napon belül lehetséges a tűzszünet – jelentette ki szerdán a Gázai övezetet irányító Hamász egy vezető tisztségviselője. Ahogy Músza Abu Marzuk a libanoni al-Majádín televíziós csatornának nyilatkozta, szerinte a fegyvernyugvás elérését célzó erőfeszítéseik sikerrel járnak: 

Arra számítok, hogy a tűzszünetet egy-két napon belül megköthetik, mégpedig közös megállapodással.

A zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokra rálátással bíró egyik egyiptomi biztonsági forrásha hivatkozva az MTI azt írja, a felek közvetítők közbenjárásával lényegében megállapodhattak már a tűzszünetben, amelynek csak a részleteit kell még kidolgozni.

Időközben a harcok Izrael és a radikális palesztinok között változatlan hevességgel folynak tovább. A gázai egészségügyi hatóságok szerint eddig 228 palesztin vesztette életét, köztük több mint hatvan gyerek. Izraeli oldalon tizenkét ember halt meg.

A konfliktus fellángolása miatt többször összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) is, de az eddigi ülések rendre eredménytelenül értek véget. Az ENSZ közgyűlése csütörtökön fogja napirendre tűzni a május 10. óta zajló rakétaháború ügyét.

Joe Biden amerikai elnök szerdán a feszültség számottevő és azonnali csökkentését követelte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől telefonon, annak érdekében, hogy megteremtsék a tűzszünet feltételeit.

Franciaország kedden Egyiptommal és Jordániával közösen az ENSZ BT határozatát szorgalmazta az erőszak megfékezésére. A határozattervezet a harccselekmények haladéktalan leállítását, illetve humanitárius hozzáférést követel a Gázai övezethez. Mint mondták, a dokumentumot akár már a héten beterjeszthetik szavazásra.     

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató