2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Júliustól jön az uniós digitális COVID-igazolvány

Megegyeztek az uniós intézmények az EU-n belüli szabad mozgást biztosító védettségi igazolások részleteiről, az orosz és a kínai vakcina megítéléséről keveset tudni - írja a HVG.

Megegyeztek az uniós digitális COVID-igazolványokról az uniós intézmények. Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának csütörtökön megkötött politikai megállapodása lehetővé teszi, hogy július 1-jével hatályba lépjen az EU-n belüli szabad mozgást biztosító rendelet.

Az Európai Bizottság márciusban bemutatott terveinek megfelelően az egységes formátumú uniós igazolást papíron és digitálisan is el lehet majd érni, és minden EU-s tagállamnak el kell fogadnia. A QR-kóddal ellátott dokumentum minden uniós állampolgár számára ingyeneses elérhető lesz, és tanúsítani fogja, hogy a tulajdonosát beoltották-e koronavírus ellen, vagy ha nem, akkor van-e érvényes PCR-tesztje vagy igazolása arról, hogy átesett a betegségen.

Ami a védőoltásokat illeti: a tagországok kötelesek minden, az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával

(ez jelenleg a Pfizer/BionTech, az AstraZeneca, a Moderna és a Janssen)

történt oltást elfogadni, ezen túl az egyes tagállamok dönthetik el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett, vagy amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel (ilyen például a Sinopharm vakcina).

Az Európai Parlament a tárgyalások során a diszkrimináció elkerülése érdekében el szerette volna érni, hogy a PCR-teszteket ingyen végeztethessék el azok, akiket még nem oltottak be. A célkitűzést csak részben sikerült megvalósítani: az Európai Bizottság vállalta, hogy a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz uniós alapból 100 millió euróval támogatni fogja támogatni a tagállamokat, hogy csökkenthessék a PCR-tesztek árát, és szükség esetén újabb 100 millióval hajlandó kiegészíteni az összeget.

Az EP azt is szerette volna bebiztosítani, hogy a tagállamok ne támasszanak további feltételeket – például karanténkötelezettség vagy újabb PCR-teszt –  azok beutazása elé, akik rendelkeznek az uniós COVID-igazolvánnyal. Az európai tagállamok azonban ragaszkodtak ahhoz a jogukhoz, hogy egészségügyi vészhelyzet esetén kiegészítő intézkedéseket léptethessenek életbe. A kompromisszumban az uniós kormányok végül vállalták, hogy nem akadályozzák egyéb intézkedésekkel az uniós állampolgárok szabad mozgását, de ha a járványügyi helyzet miatt szükségnek ítélik, újabb korlátozó intézkedésekről dönthetnek, amelyek a bejelentéstől számított 48 órán belül lépnek majd életbe.

Az EP plenárisa a tervek szerint a június elejére tervezett plenáris ülésén hagyja majd jóvá a rendeletet, amely július 1-jétől lesz érvényes.

A célunk az, hogy ne ismétlődhessen meg 2020 nyarának rémálma, és a schengeni övezetben a szabad mozgás ismét tökéletesen megvalósulhasson

– mondta Juan López Aguilar, az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) elnöke a megállapodást bejelentő sajtótájékoztatón.

Az uniós digitális Covid-igazolványra vonatkozó rendelet 12 hónapig lesz csak érvényben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató