2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Eddig csaknem százötven dolgozó menekült el Pikó András hivatalából

Az önkormányzati választás után egészen mostanáig 141-en távoztak a józsefvárosi polgármesteri hivatalból, miközben 154-en érkeztek – derül ki a VIII. kerületi önkormányzat Origónak megküldött adatszolgáltatásából. A lap információi szerint a szokatlanul nagy fluktuációnak többek között a politikai kinevezettek, és a rossz munkakörülmények az oka. Pikó András, Momentum-közeli kerületvezető egy tavaly októberi körlevélben elismerte, hogy irtózatos bűz árad az épület mosdóiból, és intézkedést ígért. A baloldali városvezetés pedig intézkedett: pár légfrissítőt sikerült kihelyezniük a mellékhelyiségekbe.


Miután kibukott, hogy 2019 októberét követően óriási mozgások vették kezdetét a Pikó András vezette hivatalban, közérdekű adatigényléssel fordult az Origo a helyi önkormányzathoz. Azzal kapcsolatban kérték ki az adatokat, hogy az önkormányzati választást követően hányan távoztak és érkeztek. Czukkerné dr. Pintér Erzsébet jegyző tájékoztatásából kiderült, a másfél év során 141-en szüntették meg a jogviszonyukat, miközben 154-en létesítettek jogviszonyt. Magyarán havonta nagyságrendileg tízen mondtak fel, ami egy kisebb apparátus esetében meglehetősen soknak számít. A mozgolódások egyik csomópontja a Jogi Iroda volt. Többek között távozott Sengel Éva irodavezető, akit Pikó személyesen hozott magával tavaly januárban, ehhez képest öt hónapig bírta ki. Az Origo értesülései szerint a távozási hullámban az is közrejátszik, hogy Czukkerné józsefvárosi szerepvállalását megelőzően egy harminc fős hivatalt vezetett Kistarcsán, így nincs tapasztalata egy nagyobb stáb összefogásában. Ezenkívül az Origo szerette volna megtudni a távozók beosztását, a jogviszonyának a kezdetét, a végét és a megszűnésének módját, valamint munkakörének a megnevezését, azonban az önkormányzat a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényre hivatkozva megtagadta a kérést.

Információk szerint több oka van annak, hogy ennyien eliszkoltak a Momentum-közeli polgármester tágabb értelemben vett stábjából. Állítólag komoly feszültség van a politikai kinevezettek, és a szimpla köztisztviselők között, mivel előbbiek jelentős fizetéseltérítést kapnak. Erre jó példa Pálinkás Balázs, Pikó kabinet-vezetőhelyettese, aki a szakmai apparátusnál jóval többet vihet haza az eltérítésnek köszönhetően.

Az Origo birtokába került dokumentum szerint Pikó közvetlen környezetében majdnem mindenkinek eltérítik a fizetését. Szemben a szakemberekével, akik a szakmai munkájukért nem részesülnek hasonló elismerésben.

Nemcsak a hivatalon belül, hanem a hivatal és a politika között is komoly súrlódások vannak. Állítólag másfél évvel a választás után is megy a mutogatás a hivatalra, hogy akadályozza a politikát, ugyanis a kerület vezetői sokszor elégedetlenek amiatt, hogy a kérésük nem valósul meg pillanatok alatt.  A városvezetés tavaly márciusban, a nemzetközi nőnapon körbeküldött a hivatal dolgozói között egy munkavállalói elégedettségi felmérést, amit alig páran, összesen huszonketten töltöttek ki. A kevés válaszoló ellenére Pikóéknak csak fél évvel később, októberben sikerült kiértékelniük a beérkező véleményeket.

A polgármester – az Origóhoz eljuttatott – október 8-ai tájékoztató levelében azt írta,

egyértelmű, hogy a hivatalban a munkakörülmények nem optimálisak, ami egyszerre tudható be a régi épületnek, ahol dolgozunk, és a szűkös anyagi erőforrásoknak, amelyek rendelkezésünkre állnak.

Később Pikó arról írt, hogy nagyon sokan panaszkodtak az épületben található mosdók állapota miatt, ami számunkra is elkeserítő. A bejegyzésből kiderült, a belső ellátási irodának kell megvizsgálnia, honnan jön az egész szintet átható bűz, és a problémát lehet-e szagelszívóval orvosolni, vagy ennél nagyobb befektetésre van szükség. Egyes elmondások szerint olyan szag kering az épületben, mintha csőtörés lenne valahol a mélyben, és a szennyvíz már beszivárgott volna a falakba. Egyelőre annyit tudott haladni az ügy, hogy idén tavasszal a városvezetésnek sikerült légfrissítőket elhelyezni a mellékhelyiségekben, ami eléggé gyenge ahhoz az állapothoz. A kerületvezető körlevelében azt is kiemelte, hogy szükséges az irodák, és a folyosók tisztasági festése.

Forrás: PS, Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató