2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Felmérés: Stabilan és magabiztosan veri a Fidesz az ellenzéket

Rövid története második országos közvélemény-kutatását közölte a Civitas Intézet. A Kész Zoltán, volt független képviselő vezette intézet május 6-11 között ismét megmérte a lakosság hangulatát, és hasonlóan a két hónappal korábbi eredményekhez, ismét arra jutottak, hogy a Fidesznek stabil előnye van az ellenzéki összefogással szemben.




Amikor a megkérdezettek az ellenzéki összefogás és a Fidesz-KDNP listája között választhattak, akkor az alábbi válaszok érkeztek a teljes lakosság esetében:

Fidesz-KDNP: 41%
Ellenzéki összefogás: 36%
Egyéb párt: 2%
Bizonytalan: 21%


Azok közül, akik biztosra ígérték a részvételüket egy választáson, és meg is tudták mondani, hogy kire szavaznának, így alakultak a válaszok (az itteni eredmények közelebb állnak egy valós választás várható eredményéhez):

Fidesz-KDNP: 53%
Ellenzéki összefogás: 45%
Egyéb párt: 2%


Két olyan párt van, ami a felmérés szerint legalább az 1 százalékot elérheti, és egyik nagy tömbhöz sem tartozik: a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt.

Optimistább a lakosság, de a fővárosiak még így sem elégedettek


Ismét megkérdezték az embereket, hogy szerintük jó vagy rossz irányba tart-e az ország. A hangulat optimistább mint tavasz elején volt, 55-ről 49 százalékra mérséklődött azok aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok, és 36-ról 40 százalékosra nőtt a derűlátók aránya.

A budapestiek kiugróan pesszimisták, az itt élők 61 százaléka látja úgy, hogy rossz iréányba tart az ország, vidéken csak 48 (megyei jogú városok) illetve 45 (kisebb városok, községek) százalék látja borúsan a helyzetet.

Hárman esélyesek a második fordulóra


Az ellenzéki összefogás listájára szavazni szándékozókat megkérdezték arról is, hogy melyik miniszterelnök-jelöltet támogatnák az előválasztáson. Amikor a felmérés készült, Dobrev Klára már pont bejelentette, hogy a DK színeiben indul, míg Karácsony Gergely még nem árulta el indulási szándékát (őt a Párbeszéd, az LMP és az MSZP támogatják). Ennek megfelelően Dobrev Klára erősödött a legtöbbet a márciusi mérésükhöz képest, és a sorrend: Jakab Péter (30%), Dobrev Klára (25%), Karácsony Gergely (20%) volt május második hetében. A három másik jelölt, Fekete-Győr András (6%) , Márki-Zay Péter (7%) és Pálinkás József (1%) mind vesztettek valamennyit a tavasz eleji támogatásukból.

Az ellenzéki pártok megállapodása szerint a miniszterelnök-jelölt kiválasztása kétfordulós lesz, és a második fordulóba az első három helyezett jut tovább.

A Civitasé a legfrissebb a nyilvános országos mérések közül, de érdekes megnézni, hogy a többi kutató mire jutott áprilisban.

A Medián szinte pont ugyanazt mérte, mint a Civitas (41–36 a Fidesz javára), náluk a teljes népesség körében 40 százalékon áll a Fidesz-KDNP, és 36 százalékon az ellenzéki összefogás.

A baloldalhoz közel álló Publicus is 35 százalékra mérte az ellenzéki lista támogatói körét, de náluk a Fidesz-KDNP csak 31 százalékon áll. Ez úgy lehetséges, hogy a felmérésük szerint sokkal magasabb a bizonytalanok aránya (34%), mint amit a Civitas (21%) vagy a Medián (24%) mért.

A Republikon pont ugyanezt mérte, mint Publicus, náluk is 35–31-re vezetett áprilisban az ellenzéki közös lista.

A Závecz Research áprilisi mérése szintén ellenzéki előnyt mutatott, de valamivel szűkebb, 39–37 százalékos arányban.

A  Nézőpontnál a Fidesz vezetett áprilisban, 40%–34% arányban, ezek a számok a Civitas és a Medián eredményeihez hasonlítanak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató