2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Mától applikációval is igazolható a koronavírus elleni védettség

Szombattól a védettségi igazolványt kiválhatja az applikáció. A Magyar Közlöny pénteken hozta nyilvánosságra legújabb közleményét, miszerint a védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű, ha az érintett a koronavírus elleni védettségét a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti védőoltást igazoló applikációval igazolja. A szálláshelyek, vendéglátóhelyek is elfogadják, de azt nem igazolja, ha valaki átesett a betegségen.

A védettség igazolásakor az érintett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatására külön is felhívható. Az applikációt ellenőrző (szerv vagy személy) jogosult az érintett hatósági igazolványán és az applikációban feltüntetett adatait megismerni, de azokat nem rögzítheti. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a rendelet megjelenése után jelezte, hogy a döntés nagyon fontos volt, mert mostantól annak sem kell lemondania az utazásról, aki még nem kapta kézhez védettségi igazolványát, a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők is elfogadhatják a védőoltást igazoló applikációt.

Az applikáció a kártyával egyenértékű igazolást biztosít az oltás meglétéről, de azt nem igazolja, hogy tulajdonosa átesett a víruson. Erre továbbra is csak a védettségi igazolvány használható.

Az applikációval látogathatók a fürdők, múzeumok is – minden, ahova igazolvány szükséges. Az EESZT applikáció letölthető Androidos és iOS-es mobiltelefonokra, a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató