2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A családok védelmében vonultak utcára a litvánok

Vilniusban az azonos nemű élettársak elismerése és az Isztambuli Egyezmény ellen tüntettek a múlt hétvégén.

Noha Litvániában is tilos tüntetéseket tartani a koronavírus-járvány miatt, az úgynevezett „családvédelmi menetet” az ellen a törvényjavaslat ellen szervezték, amely elismerné az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát. 



A törvényjavaslatot Tomas Vytautas Raskevičius nyíltan homoszexuális parlamenti képviselő nyújtotta be, akinek egyébként magyar kötődése is van, ugyanis diplomáját Budapesten, a Közép-Európai Egyetemen (CEU-n) szerezte 2012-ben, emberi jogi jogászként. A javaslatot a litván parlament a jövő hónapban tárgyalja.

A tüntetők úgy vélik, hogy az azonos nemű kapcsolatok fenyegetik a hagyományos családi értékeket. Láthatóan Gitanas Nausėda köztársasági elnök is egyetért ezzel, ugyanis kiadott egy nyilatkozatot, miszerint az azonos nemű kapcsolatok elismerése nem mehet szembe az alkotmánnyal, amely a házasságot egy férfi és egy nő kapcsolataként definiálja. Bár egyenlő házasságról szó sincs, a javasolt törvény mégis számos jogot biztosítana az azonos nemű pároknak: örökölhetnek egymás után, közös tulajdonuk lehet és felvehetik egymás vezetéknevét; ugyanakkor az örökbefogadásból továbbra is ki lennének zárva.

Litvániában a konzervatívok vezetik a kormánykoalíciót, viszont a liberálisok mint koalíciós partnerek támogatják a javaslatot, ahogy az ellenzékben levő szociáldemokraták is. Tehát nem esélytelen, hogy átmegy. Ugyanakkor a 2019-es Eurobarométer felmérés szerint Litvánia az EU egyik "leghomofóbabb" országa  - már a szélsőliberálisok szerint - , ahol 70% ellenzi az azonos nemű kapcsolatok elismerését.

– Ez nem elfogadható számomra, sem a gyerekeim sem az unokáim számára – mondta az AFP hírügynökségnek egy Alfredas nevű tüntető, aki vezetékneve elhallgatását kérte. A tüntetők az Isztambuli Egyezmény ellen is tiltakoztak, ami a nők és lányok elleni erőszak megelőzését és kezelését szabályozza, és amelyet a kormánykoalíció ratifikálni szeretne, ám sokan Litvániában (is) a démonizált genderlobbi művének tekintik. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató