2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A Facebook és a Google elveszítheti az orosz piacot

Az orosz Állami Dumában beterjesztettek pénteken egy törvényjavaslatot, amely a nagyobb külföldi internetes techcégek tulajdonosait hivatalos képviseletek, irodák nyitására kötelezné Oroszországban. Alekszej Puskov szenátor az elfogadás előtt álló szabályozást azzal kommentálta: a techóriások „nem a partnereink, hanem az Orosz Föderáció politikai ellenfelei, ezzel tisztában kell lennünk”.



A Duma elé beterjesztett javaslat azokat az internetes platformokat érinti, amelyek napi olvasóközönsége meghaladja az 500 ezer orosz felhasználót: vagyis sok más mellett a Facebookot, a Twittert, a TikTokot, a YouTube-ot, a WhatsAppot és a Telegramot is.

A törvény kezdeményezője, az Állami Duma információs politikával foglalkozó bizottságának tagja, Anton Gorelkin leszögezte: olyan vállalatokról van szó, amelyek orosz nyelven terjesztenek információkat, orosz fogyasztóknak szóló reklámokat adnak, oroszországi tevékenységükből profitálnak és oroszok személyes adatait használják fel mindehhez.

Az oroszországi fióktelep nyitásának megtagadása a reklámok és a bevételek tilalmát jelentheti, valamint a személyes adatok gyűjtésének és azok határokon túli továbbításának megakadályozását.

A Duma elnöke, Vjacseszlav Vologyin a törvényt be nem tartó techcégekre vonatkozóan „gazdasági kényszerintézkedések” bevezetését is javasolja. Úgy fogalmazott: a külföldi vállalatoknak eddig lehetőségük volt az országban arra, hogy az önszabályozás útjára lépjenek, de nem tették meg, mert számukra a profit a legfontosabb – írta Telegram-csatornáján.

Kiemelte: Oroszország a tervezettel csak a mások által már járt utat követi. Azt javasolja, hogy

az a „vendég”, aki sajátos módon telepedett meg az országban és sok pénzt keres, „éljen az orosz törvények szerint”.


Alekszej Puskov szenátor, a Szövetségi Tanács Információs Politikai és Médiaügyi Együttműködési Bizottságának vezetője bízik abban, hogy az Oroszországban működő techóriások – különösen a Facebook és a Google – eleget tesznek majd a törvényjavaslat követelményeinek – már csak azért is, hogy ne veszítsék el az orosz piacot „az ostoba elvi megközelítésük miatt”.

Puskov szerint a törvényjavaslatot azért terjesztették be, mert a nyugati globális közösségi hálózatok és üzenetküldő programok „a legcsekélyebb jelét sem mutatták annak, hogy szándékukban áll megfelelni az Orosz Föderáció jogszabályainak”.

„Ne legyenek illúzióink” – fogalmazott a szenátor –

„a globális közösségi hálózatok nem a partnereink, hanem az Orosz Föderáció kül- és belpolitikájának politikai ellenfelei, ezzel tisztában kell lennünk. Nem a partnerségek kiépítéséről van szó, hanem arról, hogy ezeket a közösségi hálózatokat arra ösztönözzük: feleljenek meg az orosz jogszabályok követelményeinek – mivel a mi országunkban működnek”

– szögezte le.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató