2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Bevetik a jövő fegyverét: high-tech harci robot-hadsereget állítanak fel az oroszok

Oroszország elindította az autonóm csúcstechnológiájú harci robotok sorozatgyártását - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Az orosz katonaságot hamarosan olyan mesterséges intelligenciával (AI) turbózott háborús robotokkal vértezik fel, amelyek képesek önállóan cselekedni a harctéren - mondta korunk egyik nagy hadvezére.

"Nem kísérleti prototípusokról van szó, hanem működő robotokról, amelyeket eddig sci-fi filmekben lehetett látni" - szögezte le az orosz Zvezda műsorában még pénteken, az "Új tudás" oktatási rendezvénysorozat keretében, majd hozzátette:

Nagy erőfeszítéseket tettünk a jövő fegyvereinek kifejlesztésére.

Sojguról nem árt tudni, hogy Putyin támogatásával, védelmi miniszteri kinevezése után a modern hadviselésre, gyors erőátcsoportosításra helyezve a hangsúlyt, újjá szervezte az OF hadseregét: a fegyverzetet megújító többéves programokat indított és nem utolsó sorban létrehozta az OF lég-, és űrhadviselési haderőnemét (VKSz). Így annyira már nem is meglepő a csúcstechnológiákkal rendelkező, a harci helyzetekben önállóan eljáró botok alkalmazása.

Bár a hadseregtábornok nem nevezett meg konkrét fegyverrendszert, Oroszország már számos autonóm és félig autonóm gépet mutatott be, amelyek közül több is debütált harcban.

Az egyik az Uran-9 többcélú robotfegyver-rendszer, amely úgy néz ki, mint egy kis harckocsi, amely 30 mm-es fegyverrel, több lángvetővel és négy irányított páncéltörő rakétával van felszerelve. A felderítéshez és a tűzerő támogatásához tervezték, és segítheti a katonákat a harctéren, hogy minimalizálja a lehetséges áldozatokat.

Az Uran-sorozat másik modellje az Uran-6 nevű autonóm aknamentesítő egység. A buldózerszerű robotot, amelynek tömege legfeljebb hat tonna, úgy tervezték, hogy képes legyen biztonságos útvonalat létrehozni az aknamezőkön sétáló katonák számára. Az orosz katonaság mindkét Uran-egységet sikeresen felhasználta a szíriai terrorellenes műveletek során. 

És ez még csak a kezdet volt...

Az orosz hadsereg hamarosan még erősebb robotharcgépeket állíthat fel: mérnökei jelenleg a T-72 és T-14 Armata harckocsikra épülő autonóm rendszereken dolgoznak, amelyek nehéz fegyverek szállítására képesek. A T-14 Armata már 2020 nyarán már gyakorlati bevetésen is átesett, ahol mesterséges intelligenciájának köszönhetően sikeresen észlelt különféle célpontokat nehéz terepen, miközben legénység nélkül működött.

Oroszország tengeri arzenálját hamarosan tovább erősítik a Poseidon drónok - hatalmas robot-nukleáris képességű mini-tengeralattjárók miniatűr atomreaktorral, amelyek képes nukleáris robbanófejek szállítására. A katonaság 2019-ben hozta nyilvánosságra a víz alatti drón első tesztjeit.

Az autonóm tengeralattjáró lassan, alacsony sebességgel közelíti meg a mélyvízi ellenséges területet. Ha észlelik, akkor képes arra, hogy erőteljesen növelve sebességét, eliszkoljon, mielőtt lopakodó módba állna. A Poseidon miatt az Egyesült Államok Külügyminisztériuma aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a fegyver potenciálisan képes "radioaktív szökőárt" okozni az amerikai partoknál.

Ami 20 éve fikció volt, az most már valóság

De nem a robotok az egyetlen csúcstechnológia az orosz hadseregben. Az orosz honvédelmi miniszter szerint Moszkva lézerfegyverek fejlesztését is tervezi. "Ez körülbelül 20 évvel ezelőtt csupán fikció volt, ám most ez a valóság" - mondta.

De amíg nem láthatjuk az orosz katonákat fénykardokkal is hadonászni, ne felejtsük, hogy az orosz hadsereg már rendelkezik lézerfegyverrel. A "Peresvet", egy rendkívül titkos lézerrendszer, amely egyike volt Vlagyimir Putyin elnök által 2018-ban bemutatott fegyvereknek. Keveset tudunk erről a fegyverrendszerről, de állítólag mind az ellenséges repülőgépeket, mind az érkező rakétákat megsemmisíti.

A szír terrorellenes kampány segített az orosz hadseregnek mély betekintést nyerni a modern hadviselésbe, és igényeit a korabeli kihívásokhoz igazítani - mondta a miniszter. Elárulta, hogy ez nemcsak jó fegyverpróba volt néhány fegyvernek, hanem néhány alkalmazhatósági problémáit is bemutatta. "A fegyverrendszerek jelentős részét kidobtuk arzenálunkból, és már nem is gyártjuk őket" - mondta a hadvezér.

Munkaerő helyett szakemberek kellenek a nemzetvédelembe

Szerinte a háború digitalizációja ellenére a katonákra továbbra is szükség van az orosz fegyveres erőkben, bár teljesen új szerepük van a harctéren, sőt, bizonyos területeken egyenesen toborzásra is szükség van.

"Szeretnénk létrehozni egy könnyen mozgosítható tartalékhadosztály - teljesen új típusút"

- mondta. "EA tartalékosoknak kiváló oktatásban kell részesülniük és jó képzettséggel kell rendelkezniük" - magyarázta, hozzátéve, hogy a modern hadseregnek "szakemberekre" van szüksége, és nem "munkaerőre".

Forrás: Computerworld.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató