2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Vizes Eb: 15 magyar érem a budapesti kontinensviadalon

A magyar csapat öt arannyal, négy ezüsttel és hat bronzzal zárta a budapesti vizes Európa-bajnokságot – Milák Kristóf az egyedüli duplázó.

Példátlan összefogás és remek magyar szereplés.

Röviden így összegezhetnénk a budapesti vizes Európa-bajnokságot, amelynek a Duna Aréna és a Lupa-tó adott otthont május 10. és 23. között.

A fentebb említett összefogásra szükség is volt minden téren és minden szinten, merthogy május elején a pandémia eddigi legnagyobb buborékját „fújták” fel a magyar fővárosban – a Semmelweis Egyetem szakembereinek vezényletével a járványügyi rendelkezések és a résztvevők egészségének szem előtt tartása volt a legfontosabb feladat: e tekintetben is kitűnőre vizsgáztak a szervezők, ahogyan a kontinensviadal indulói sem találhattak hiányosságokat a rendezésben.

Az Európa-bajnokság első hetében a nyílt vízi úszók egy ezüsttel (Olasz Anna, 10 km) és egy bronzzal (csapatverseny) köszöntek be, majd a sportág történetének első magyar szinkronúszó érme is megszületett azzal, hogy az akrobatikus kűrben a magyar csapat a harmadik helyen végzett.

Hogy az igazi nagy durranást és az éremesőt a medencés úszóversenyek hozzák magyar szempontból, már az Eb rajtja előtt is nyilvánvaló volt.

És úszóink nem is okoztak csalódást!

Kevesen fogadtak volna arra, hogy Hosszú Katinka győz négyszáz vegyesen, nem a képességei miatt féltettük, hanem azért, mert a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a versenyek, amelyek a felkészülésének egyik alappillérét jelentették. Kiderült, feleslegesen aggódtunk: Hosszú a világ idei legjobb idejével (4:34.76) nyert, s a hazai úszósport erejét mutatja, hogy bár a korosztályos versenyek érmei mutatták tehetségét, tulajdonképpen szinte a semmiből lépett elő egy fiatal, mégpedig Mihályvári-Farkas Viktória, aki ezüstérmet szerzett ezen a távon.

A fiatalok kapcsán semmiképpen se menjünk el Kós Hubert mellett, hiszen az UTE tehetsége junior-világcsúcsot (1:56.99) úszott 200 vegyesen a Duna Arénában.

Hogy Milák Kristóf győz 200 pillangón, nem volt kérdés, és tulajdonképpen azon már meg sem lepődtünk, hogy a fináléban Selmeci Attila tanítványa minden idők második legjobb idejével (1:51.10) védte meg a címét – Kenderesi Tamás bronzérme jelzi, hogy ezen a távon kifejezetten szép reményekkel várhatjuk a tokiói olimpiát.

Milák Kristóf jó néhányszor adott már tanúbizonyságot zseniális képességeiről és tehetségéről – hogy kétszáz pillangón a világ előtt jár méterekkel (és másodpercekkel), már tudjuk, látjuk néhány éve, ám a Duna Arénában arról is megbizonyosodhattunk, hogy a BHSE klasszisa a kétszáz mellett a száz pillangón is egyre előrébb tör.

A budapesti kontinensviadal záró napján konkrétan a mezőny élére tört a rövidebbik távon is: szenzációs egyéni csúccsal, 50.18-cal második aranyérmét szerezte ezen az Eb-n.

Kétszáz pillangón a női mezőnyben sem állunk rosszul, sőt: bár Hosszú Katinka is többször bizonyított ebben a számban az elmúlt években, három esztendeje van egy pillangókisasszonyunk, Kapás Boglárka, aki hosszú időn keresztül gyorsúszóként szállította az érmeket a világversenyekről, aztán váltott, s három esztendeje már kétszáz pillangón tündököl – két évvel ezelőtt világbajnoki címet szerzett Kvangdzsuban, Budapesten pedig megvédte Európa-bajnoki címét ezen a távon.

S hogy tényleg jól állunk, tökéletesen mutatja, hogy Kapás mögött Hosszú Katinka nyakába került az ezüstérem.

Mihályvári-Farkas Viktória nagyszerű ezüstje mellett két, nem feltétlenül (el)várt, fantasztikus eredmény is született a Duna-Arénában: a két évvel ezelőtt magyar sportállampolgárságért folyamodó Szabó Szebasztiánnak első alkalommal szólt a Himnusz világversenyen, a győriek sprintere 50 pillangón diadalmaskodott. Szabó Szebasztián már jó ideje szépen lépked előre ezen a távon, ha nem is az aranyra, de éremre azért számítottunk tőle, így egyértelmű, hogy a budapesti úszó Európa-bajnokság legmeglepőbb, így aztán egyik legörömtelibb szereplését a Jakabos Zsuzsanna, Fábián Fanni, Veres Laura, Kapás Boglárka összetételű 4x200-as gyorsváltó produkálta  – a lányok ezüstérme még Sós Csaba szövetségi kapitány szemébe is könnyeket csalt.

Hosszú Katinka az arany és az ezüst mellé még egy bronzot is hazavihetett: 200 vegyesen őrült hajrá döntött a végső helyezésekről, ezúttal Katinkának a harmadik hely jutott.

Akárcsak kétszáz háton Burián Katalinnak és négyszáz gyorson Kapás Boglárkának is.

A medencés úszók így az egy hét alatt öt arany-, három ezüst- és négy bronzéremmel zárták a kontinensviadalt.

Forrás: NSO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató