2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Lendvai Ildikó: Vergődik a Fidesz

Ez már nem pártállam, hanem Orbánállam, ami szükség esetén Orbán árnyékállamává válik.

„Annyira sajnálom ezt a szegény Fideszt. Korábban nem voltak a szívem csücskei, de minden érző kebelben felkelti a szánalmat, ahogy most vergődnek a 22-es csapdájában. Mármint a 2022-es választás csapdájában. Nem mintha nem volna esélyük akár nyerni is, Joseph Heller regényében sem vesztett az az oldal, amelyben Yossarian első osztályú bombázótiszt harcolt, de attól még a csapda körbezárta: a saját feljebbvalói is veszélyt jelentettek számára.- írja a Botoxos Lendvai a Népszava hasábjain.

A Fidesz-kampány első- és másodosztályú bombázótisztjei pont így vannak. Yossarian ezredese mindenáron tábornok akart lenni, ezért öngyilkos harcokba hajszolta bele katonáit. Ugyanezt élhetik át a kormányzati kampány szőnyegbombázásának végrehajtó tisztjei is. Így volt a könyvben Félkupica Fehér Főnök, a Doki és a többiek, csak meg kell találni az alteregójukat a mai kormányban.

2022-re készülve az Ezredes kiszerveztette velük a fél országot magán- és alapítványi kézbe. Eddig a Fidesz állampártként azonos volt az állammal, de az államot épp most fosztják meg hatalma egy részétől, átadva azt azok kezelésébe, akiket egyedül Orbán választ ki. Ez már nem pártállam, hanem Orbánállam, ami szükség esetén Orbán árnyékállamává válik. Nem a Fideszé, hanem Orbáné.

Most fejeződik be az a folyamat, amelyben a Fidesz elvesztette pártjellegét. A kör bezárult, visszajutottak a kezdőponthoz. Orbán 1989-ben azt vallotta a HVG-nek: nem akarja, hogy a Fidesz párttá alakuljon. »Szerintem semmiképpen« – felelte az ezt firtató kérdésre. Végül bejött neki. Előbb politikai pártból vallási típusú szervezetté lettek, rítusokkal, önálló hitvilággal, fanatikus igehirdetőkkel, az eretnekek és istentagadók kiátkozásával, tévedhetetlen vezetővel. Mára ez is csak színjáték. A klérus tagjait udvartartássá fokozták le, az abszolút monarchiának van kincstárnoka, hatalom nélküli hoppmestere, akit köztársasági elnöknek hívnak, még udvari bölcsei és bolondjai is vannak. Utóbbiak néha mondanak valami kínosat, de szükség van rájuk is. Szegény fideszesek meg sorra nyomogatják a gombot a Parlamentben az ország kirablása mellett saját pártjuk árnyékká válására is.

A 2022-es csapdája többrétegű. Itt van pl. az előválasztás ügye. A csapdával kínlódó Fidesz nem tudja, melyik ujját harapja, így aztán tövig harapja mindet. Egyrészt azt akarja, hogy az előválasztás érdektelenségbe fúljon, minél kevesebben vegyenek részt benne. Ezért üvöltik teli szájjal, hogy az egésznek nincs is tétje, kár elmenni, minden le van zsugázva, bárkire szavazol, úgyis mindenki Gyurcsány bábja. Ugyanakkor minél több ágyút durrogtatnak, annál inkább maguk segítenek az érdeklődés középpontjában tartani az ellenzék politikáját. Köszönjük, Fidesz. A kormánylapok főcímei nem a világ háborús konfliktusairól vagy a járványveszélyről szólnak, hanem most éppen Karácsony elrettentő hitványságairól, előtte Dobrevéről, még előbb a biztonság kedvéért a többiekéről. Nincs az az ellenzéki kampányguru, akinek ennyire sikerült volna, ahogy mondják, »tematizálni« a közbeszédet az előválasztással.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató