2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Eltörölné a férj és feleség szavak használatát a Skót Egyház

A papok liturgikus szövegéből kivenné a férj és feleség szavakat a Skót Egyház jogi kérdések bizottsága, hogy az új nyelvezettel lehetőség legyen az azonos nemű párok megáldására is – írja cikkében a V4NA hírügynökség.

Az új nyelvezetet, amivel az egyházat elfogadóbbá és LMBTQ-barátabbá akarják tenni, három éve kezdte el írni a jogi bizottság, miután az egyházi vezetők nagy többsége támogatta az ötletet.

 Jelenleg a Skót Egyház (The Church of Scotland) házasságkötési szövege így szól:

„A felek szövetséget kötnek arra, hogy férjként és feleségként tekintenek egymásra, amíg a halál el nem választ. Hatalmamnál fogva férjnek és feleségnek nyilvánítalak benneteket.”


A javaslat szerint a tervezett szövegből kikerülnének a nemekre utaló szavak, és a szöveg így hangzana:

„A felek szövetséget kötnek arra, hogy házasok lesznek, amíg a halál el nem választ.” Majd a szertartást vezető egyházi személy házastársaknak nyilvánítja a feleket.

Az egyház néhány tagja szerint azonban ez a rendelkezés a továbbiakban hátrányosan érintené azokat, akik a bibliai normák alapján definiálják a házasságot.

A Keresztény Intézet a tervet radikálisnak minősítette, és megjegyezte, hogy amennyiben komolyan eltávolítják a férj és feleség szavakat az esküvői szertartás szövegéből, akkor azzal a Skót Egyház vezetői megölik a házasságkötés jellegét.

A javaslat beterjesztői szerint viszont senkit se köteleznének arra, hogy részt vegyen a meggyőződésével ellentétes házasságok celebrálásán.

Az egyház a honlapján azt közölte, hogy a rendelkezés célja, hogy „lehetővé tegye az azonos neműek házasságának megkötését egyházi szinten is”.

Grant Barclay, aki a tervezetet kidolgozó jogi kérdések bizottságában tevékenykedik, kifejtette: – A bizottság elismeri, hogy az azonos neműek házasságának a témájában sokféle véleményt lehet képviselni. Mindazonáltal elköteleztük magunkat amellett, hogy a témával kapcsolatos esetleges vitákat nyugodtan, az alázat szellemében folytatjuk le. A javasolt változtatások egyértelművé teszik, hogy senkinek, aki nem akar részt venni az azonos neműek házasságának megünneplésében vagy celebrálásában, ezt nem kell megtennie, és ez a gondolat a bizottság teljes tervében végig érvényesült a szabályok kidolgozásakor.

Ha a közgyűlés elfogadja a tervezetet, akkor azt megfontolás céljából részletesen ismertetik az egyház tagjaival, és utána véleményezik a reakciókat.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató