2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Miniszterelnökség: Karácsony munkatársai egy sms hosszúságával próbáltak sokmilliárdos tételeket alátámasztani

Nyílt levelet tett közzé az MTI-ben a Miniszterelnökség Karácsony Gergelynek az uniós helyreállítási alappal kapcsolatban.




Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár azt állítja, hogy több körben kérték Karácsonyt, hogy kapcsolódjon be a helyreállítási terv körüli egyeztetési folyamatba. A főpolgármesternek írt levelet Palkovics László miniszter 2020 nyarán, ám arra nem érkezett válasz, majd decemberben a Karácsony által vezetett Budapesti Önkormányzatok Szövetségét kérték, hogy vegyen részt a folyamatban, a véleményezéssel és javaslattétellel azonban március végéig nem éltek.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 2021. március 25-i ülése után létrejött munkacsoport megkezdte a munkát, a Miniszterelnökség munkatársai minden tájékoztatási és módszertani segítséget megadtak Karácsony kollégáinak – állítják.

„A főváros ezután megfogalmazott javaslataiban a gyakran sokmilliárdos tételeket Főpolgármester úr kollégái egy SMS átlagos hosszúságával próbálták alátámasztani. A főváros terveinek szakmai kidolgozatlansága és számszaki alátámasztottságuk teljes hiánya még a javaslatok érdemi mérlegelését is rendkívül megnehezítette”

– folytatja a nyílt levél, amely szerint „a főváros javaslatcsomagjának jelentős része nem illeszkedik az EU Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének feltételrendszeréhez”.

A kormány által benyújtott terv a források 34,1% százalékát az egészségügyre, 20,4 százalékát oktatásra és felzárkóztatásra, 25 százalékát környezetbarát közlekedésfejlesztésre, a fennmaradó részét pedig megújuló energiára, vízgazdálkodásra és körforgásos gazdaságra fordítja. A kormány tervei szerint a fejlesztések egyötöde Budapesten és az agglomerációban valósul meg, illetve ezenfelül számos országos léptékű beruházás szolgálja majd a főváros fejlődését – írta a tárca.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató