2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Parkolás: A belvárosi, ellenzéki vezetésű kerületekben nekiugranak az autósoknak

Nincs mindenhol vége az ingyenes parkolásnak.

Magyarországon a beoltott polgárok száma pünkösdkor elérte az ötmilliót, így a kormány döntött az ingyenes parkolás megszüntetéséről is – írja a Magyar Nemzet. Hozzátették: az önkormányzatok eltérően reagáltak a kormánydöntésre, van, ahol csak júniustól kell fizetni, de a baloldali vezetésű I. kerület egy részén már a hétvégén is jegyet kellett váltani.

A Párbeszéd polgármestere nem bírt várni

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a korlátozó intézkedések enyhítésével keddtől, május 25-től szűnik meg a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt kormányzati szinten elrendelt ingyenes parkolás. Budapest I. kerületében, ahol a Párbeszéd polgármestere áll a kerület élén, már a hosszú hétvégén üzembe állították a parkolóórák egy részét, írják. Ezt azzal magyarázták, hogy bár Budapesten hétvégén a parkolás továbbra is ingyenes, a budai Vár és a Citadella környéke nem kapott felmentést hétvégén a díjfizetési kötelezettség alól. Élesítették a sorompókat is, így a vár területét senki nem hagyhatta el fizetés nélkül, az sem, aki még korábban, az ingyenes parkolást lehetővé tevő napokban parkolta le itt autóját, jegyezték meg.

Több kormánypárti önkormányzat haladékot ad


Hangsúlyozták:

Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Szolnok

Fidesz–KDNP-s polgármesterei már a múlt héten bejelentették, hogy egy hét haladékot adtak az autósoknak. Budapest II. kerületének baloldali vezetése is úgy döntött, hogy májusban még nem kell fizetni a parkolásért, az önkormányzat parkolóőrei csak figyelmeztetni fogják az autósokat az ingyenes parkolás megszűnésére.

Azt írja a portál, hogy nem mindenhol kapnak türelmi időt az autósok, a szocialista vezetésű Szegeden és több, szintén baloldali polgármester által irányított budapesti kerületben (Angyalföld, Józsefváros, Erzsébetváros, Ferencváros) a múlt héten már tömött sorokban várakoztak a járműtulajdonosok a parkolási engedélyek megújítása miatt.

Zalaegerszeg itt is példamutatóan jár el, írják: a bérleteseknek automatikusan öt hónappal, 2022 május végéig meghosszabbítják az idei, éves parkolási jogosultságukat. Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc a közösségi oldalon közzétette, a veszélyhelyzeti ingyenes parkolás bevezetése miatt a tavaly megváltott bérletek 2021. december 31-ig érvényesek. Idén a korlátozó rendelkezések miatt ugyanis nem is adtak ki éves bérletet, csak havi, előre is megváltható bérlet vásárolható, ráadásul nem emelik az árakat sem.

A baloldali vezetésű önkormányzatok keményebben lépnek fel

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a baloldali vezetésű budapesti kerület, Zugló önkormányzata úgy döntött, visszaadja az ott lakók éves parkolási díjának egy részét. Aki a XIV. kerületben nem ragaszkodik a pénzhez, annak ugyanannyi idővel meghosszabbítják az engedélye érvényességét, de az ingyenes parkolás lehetőségét nem hosszabbították meg a hónap végéig. Budapest többi, baloldali vezetésű kerülete még ilyen engedményt sem hozott, írják, a főváros belső kerületeiben kedden várhatóan

kiemelt akcióba lendülnek az önkormányzatok kerületőrei,

illetve a kerületekkel szerződésben álló parkolási társaságok ellenőrei. A parkolóőrök egy részét a társaságok az ingyenes parkolás idején nem foglalkoztatták, alapfizetést kaptak, míg másokat az önkormányzatok egyéb feladatok – mint például az utcák köztisztasági ellenőrzése – ellátásával bíztak meg.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató