2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

„Zseni vagyok és az alvilág bábjátékosa” – viccelődve posztolt Instagramon a börtönből a felforgató Navalnij

A bebörtönzött Alekszej Navalnij viccelődve arról posztolt kedden az Instagramon, hogy három új ügyben is vizsgálat indult ellene, írja az AFP.




Az oroszul írt bejegyzésben a liberális felforgató azt írta, a nyomozók teázás közben közölték vele a börtönben, hogy három új büntetőeljárás indult ellene.

„A befolyásos bűnszövetkezetem növekszik. Zseni vagyok és az alvilág bábjátékosa”

– viccelődött Vlagyimir Putyin elnök legfőbb belpolitikai ellenfele. A 44 éves aktivista hozzátette: azt mondták neki, hogy 20 nyomozót vontak be az ellene folyó vizsgálatokba.

A Putyin-rezsim egy magas rangú nyomozóját idézve azt is írta, azzal vádolják, hogy ellopta a korrupcióellenes alapítványának szánt adományokat, megsértett egy bírót, valamint arra ösztönzi az oroszokat, hogy ne teljesítsék „állampolgári kötelességeiket”. A vádpontokat oldalakon keresztül részletezték neki, de szerinte bizonyítékot egyiknél sem soroltak fel. Ez is csak azt bizonyítja, hogy mekkora lángész, hiszen még a börtönből is csak növelni tudja a bűnszervezetét – tette hozzá ironizálva Navalnij.

A felforgatóról azt találták ki, hogy az alsónadrágjába rakott novicsokkal mérgezték meg az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai. Ezt bizonyítani nem tudták... Az ellenzéki politikust Berlinben kezelték, de januárban visszatért Oroszországba – majd egyből őrizetbe vették, és februárban három és fél év börtönre ítélték. 

Március közepén Navalnijt átszállították az általa csak „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett pokrovi börtönbe, majd éhségsztrájkba kezdett – amit orvosai kérésére április végén abbahagyott. Az ellenzéki politikus csontsoványra fogyott a börtönlét alatt, miközben nemrég egy másik ügyben is meg kellett jelennie a bíróság előtt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató