2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Benyújtották a pedofilellenes törvénycsomagot

Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella nyújtotta be a javaslatot, amit ha megszavaznak, sokkal szigorúbban büntethetők lesznek a pedofilok. A napok óta felvezetett csomagnak most megismerhetők a részletei is.

Kedd este benyújtotta Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella azt a törvényjavaslatot, aminek megszavazása esetén a pedofil bűnözőket az eddigeknél sokkal szigorúbban büntetné. A Fidesz frakcióvezetője Facebookon osztotta meg a hírt, mint mondta, a fő céljuk a pedofilok nagyobb büntetése mellett a gyermekek védelme.

Kocsis a lényeges pontokat is kiemelte:

Létrehoznak egy név szerint kereshető pedofil-nyilvántartást.
Szigorítják a Büntető Törvénykönyvet. A jelenleg kiszabható büntetéseket jelentősen megemelik.
Még súlyosabban büntetik, ha a pedofil bűncselekményt, ha 12 év alattival szemben követik el, ha hivatalos személyként követik el (lex Kaleta), ha sanyargatást vagy erőszakot alkalmazva követik el, illetve ha különös visszaesőként követik el.
Számos munkakörből kitiltják a pedofilokat, hogy véletlenül se kerüljenek a gyermekek közelébe.
A jövőben nem lehet enyhe büntetéssel (minősített esetekben feltételes szabadságra bocsátással) megúszni a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményeket.
A legsúlyosabb pedofil bűncselekmények nem évülnek el, kitolódik az elévülés kezdete.
Az előterjesztők indoklásukban a pedofilok nyilvántartásáról azt írták, azzal biztosítanák, hogy a hozzátartozók, a gyermek nevelését, felügyeletét, gondozását ellátók ellenőrizni tudják, hogy a gyermekkel közvetlenül kapcsolatba kerülőket (pl. iskolai dolgozók, bébiszitterek, edzők) korábban elítélték-e gyermek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény miatt.

A javaslat szerint adatigénylésnél meg kell jelölni a jogalapot, az elkövetőkről pedig megismerhetővé válik a nevük, születési évük, településszintű lakhelyük, arcképmásuk és elkövetett bűncselekmények adatai. Ezekről az adatokról másolat és képernyőfotó sem készíthető, nyilvánosságra hozni tilos lenne őket.

A törvényjavaslat szigorúbban lépne fel a gyermekpornográfia ellen is, és új minősített eseteket vezet be, szigorít a gyermekek sérelmére szexuális bűncselekményt elkövetők foglalkoztatási szabályain.

Ha átmegy, akkor a gyermek sérelmére szexuális bűncselekményt elkövetett emberek nem foglalkoztathatók olyan munkáltatónál, amely gyermekek részére szabadidővel, szórakozással, sportolással összefüggő szolgáltatást nyújt, és nem tölthetnek be kormányzati szolgálati jogviszonyt, és politikai vezetői tisztséget sem az államigazgatásban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató