2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

George Floyd családját fogadta Biden és Kamala Harris a Fehér Házban

Joe Biden amerikai elnök zártkörű találkozón fogadta kedden Washingtonban az egy éve rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd minneapolisi afroamerikai férfi családját. A Floyd család tagjai egy órát töltöttek Joe Biden és Kamala Harris alelnök társaságában, a Fehér Házban. A drogos bűnöző Floyd “szenté avatása” folytatódik.

Együtt kell működnünk annak biztosítása érdekében, hogy az emberek Amerikában ne éljenek tovább félelemben

– mondta a találkozó előtt Floyd testvére, Philonise Floyd a Capitolium épületénél a család tagjai, Nancy Pelosi demokrata házelnök és más törvényhozók társaságában.

Később a Floyd család tagjai egy órát töltöttek Joe Biden és Kamala Harris alelnök társaságában, a Fehér Házban.

Megemlékeztünk arról, ami a bátyámmal történt

– mondta Philonise Floyd a találkozót követően. A Bidennel folytatott találkozóról úgy fogalmazott:

Nagyszerű volt, ő egy őszinte fickó.

George Floyd unokaöccse, Brandon Williams szerint az elnök – a rendőrségi reformot érintő törvényre utalva – azt mondta nekik:

azt akarja, hogy a törvény jelentőségteljes legyen, és sértetlenül megőrizze George örökségét.

2020. május 25-én Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves afroamerikai bűnözőt, Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem tett eleget a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Az egyik rendőr, Derek Chauvin ezt követően hosszú percekig a földön fekvő Floyd nyakán térdelt, és ezzel a férfi halálát okozta. A nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt. Az esetről készült videofelvétel képei később az egész világot bejárták, heves tiltakozásokat váltva ki a rendőri brutalitás miatt. Derek Chauvint áprilisban mindhárom, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék a Minneapolisban található Hennepin megyei bíróságon. A részletes ítéletet júniusban közli a bíróság. A volt rendőr akár 40 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat. Amerikai médiabeszámolók szerint kedd délelőtt sokan gyűltek össze a minneapolisi George Floyd téren, hogy megemlékezzenek az egy évvel ezelőtt elhunyt afroamerikai férfiról, akinek tragédiája tápot adott a 2020-as elnökválasztási kampányra is hatást gyakorló Black Lives Matter (a Fekete Életek is Számítanak, BLM) mozgalomnak, és jelentős mértékbben meghatározta az Egyesült Államok elmúlt évi belpolitikai fejleményeit. A tér közelében kedd délelőtt lövések dördültek, a lövöldözés feltételezett elkövetője szemtanúk szerint egy gépjárművel elmenekült – mondta el a Fox News amerikai hírtelevíziónak John Elder, a minneapolisi rendőrség szóvivője. A rendőrségi közlések szerint röviddel később egy személy az egyik helyi kórházban jelentkezett, súlyos sérülésekkel. Elder azt mondta: a hatóságok úgy vélik, hogy az illető a George Floyd téri lövöldözésben sérülhetett meg. Az első információk szerint válságos állapotban volt, de várhatóan túléli az esetet.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató