2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Oroszország 23 milliós bírsággal figyelmeztette a Google-t

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor egy jelképes, 6 millió rubeles bírságot szabott ki a Google-re.

Magyar idő szerint kedden este járt le annak a 24 órás az ultimátumnak a határideje, amit Oroszország adott a Google-nek. A Roszkomnadzor – ez az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság – hétfőn este azzal fenyegette meg a keresőóriást, hogy ha nem töröl több mint 26 ezer olyan találatot, amit korábban illegális tartalomnak minősítettek, akkor a cég éves bevételének 10 százalékáig terjedő büntetést szabhat ki a vállalatra, valamint lassíthatja a szolgáltatásait az országban.

A Google végül nem tett eleget a 24 órás felszólításnak, ugyanakkor a Roszkomnadzor sem váltotta be teljesen a fenyegetését. A Reuters beszámolója szerint

az orosz hatóság három tételben, összesen 6 millió rubeles, vagyis nagyjából 23,3 millió foritos büntetést rótt ki a vállalatra.

Mindhárom esetben adminisztratív szabálysértésre hivatkoztak.
 
Az oroszok által tiltott anyagok jelentős része olyan tartalom, amelyek Alekszej Navalnij januári letartóztatása és bebörtönzése miatt kerültek fel az internetre, támadva ezzel a Kremlt. A Navalnijt támogató tiltakozások nyomán a hatóság beperelte a Google-t, a Twittert és a Facebookot is, mondván, hogy olyan anyagok kerültek fel a platformokra, amelyek a gyerekeket is a moszkvai illegális tüntetéseken való részvételre buzdította, így a cégek nem védték meg a gyerekeket.

A Twitter elérését nem sokkal később le is lassították az országban, mert a Roszkomnadzor szerint a gyerekekkel kapcsolatos erőszakos és pornográf bejegyzéseket nem törölték elég gyorsan.

A Google mostani büntetése jóval kisebb, mint amit az orosz hatóság kilátásba helyezett, ugyanakkor "figyelmeztető lövésnek" elegendő lehet. Főleg úgy, hogy a Twitternél már meglépte a lassítást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató