2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A belga focista vállalja kijelentését, miszerint „inkább meghal, minthogy zsidó legyen”

A belga profi labdarúgó, aki a szurkolókkal együtt azt énekelte, hogy „inkább meghal, minthogy zsidó legyen”, fenntartja tettének helyességét, amely ellen most fegyelmi vizsgálatot indítottak — írja a The Jerusalem Post.



Noa Lang szombaton bocsánatkérés nélküli üzenetet írt az Instagramon, miután előkerült egy videó, amelyen a 21 éves holland származású játékos zsidókról skandál egy mérkőzést követően, amelyen klubja, a Brugge legyőzte a brüsszeli Anderlecht csapatát.

A zsidókra való utalás a belga sportlapok szerint az Anderlecht szurkolóira és játékosaira vonatkozott, akiket a rivális csapatok „zsidóként” emlegetnek. Ugyanez a jelenség áll fenn az amszterdami Ajax csapatánál, az egyesült királyságbeli Tottenham Hot Spurs klubjánál és a Bayern, a müncheni Bayern futballklubnál is.
Lang a bocsánatkérést követelő felhívásokat figyelmen kívül hagyva azt írta, hogy nem akart sértő lenni, de nem szeretné tovább tárgyalni a témát.

„Az apám suriname-i, az anyám holland. Mindent tudok a rasszizmusról és az előítéletességről”

– írta.

„Lelkesen skandáltam a szurkolókkal, akikkel a győzelem után találkoztam először. Korábbi Ajax-szurkolóként nagyon jól ismerem a futballvilág beceneveit. Nem akartam senkit sem megbántani. Lezártam a témát, és nem fogok visszatérni rá”.

A Belga Királyi Labdarúgó Szövetség etikai vizsgálatot indított Lang viselkedésével kapcsolatban.

A Brugge klub hasonlóan nem kért bocsánatot, közleményében azt írta, hogy Langnak „nem volt antiszemita felhangja”.

Michael Freilich belga-zsidó törvényhozó szerint „Langnak tudnia kell, hogy szavai mennyire sértőek voltak a belga zsidókra nézve”.

Forrás: Neokohn

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató