2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Arab országok tiltakoztak Ausztria Izraelnek tett "lobogós hűségesküje" ellen

Tizenhét arab állam bécsi nagykövete tiltakozott levélben Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszternél, amiért Izraellel vállalt szolidaritásból kifüggesztették a zsidó állam zászlaját a kancellár hivatalára és a külügyminisztérium épületére - közölte a helyi sajtó.



"Egy olyan megszálló erő demonstratív támogatása, amely a nemzetközi és a humanitárius jogot is sérti, nem pusztán ellentmond Ausztria hagyományos semlegességének, de semmibe veszi a palesztin lakosság alapvető polgári és emberi jogait" - olvasható a dokumentumban, amelybe a Die Presse című lap betekintést nyert.

A levelet többek között Mohamed Szamir Kubaa, az Arab Liga bécsi missziójának vezetője, valamint Mohamed Mezghani tunéziai nagykövet, a bécsi arab képviselők tanácsának soros elnöke látta el kézjelével. A Die Presse szerint az aláírók "szokatlanul éles hangnemben" fordultak Schallenberghez.

A diplomaták szerint Bécs veszteg maradt Izrael ártatlan palesztinokkal szembeni példátlan erőszakcselekményei láttán, amelyek 58 gyermek és 34 nő halálához vezettek. Hangsúlyozták, hogy szerintük ez összeegyeztethetetlen Ausztria humanitárius kérdésekben képviselt álláspontjával.

A május 21-én keltezett dokumentum írói végül felszólítják Ausztriát, hogy az arab országokkal fenntartott hagyományos barátság szellemében térjen vissza a semlegességhez és a tárgyilagossághoz.

Schallenberg szóvivője megerősítette, hogy valóban érkezett ilyen levél a tárcához, de még nem válaszoltak rá írásban. "Mindenkinek, aki részrehajlással vádol minket, világosan megmondjuk: a terrorizmust illetően nem lehet szó semlegességről" - hangsúlyozta. Mint mondta, Ausztria továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásának híve a nemzetközi jog alapján, de nem fog hallgatni a Hamász "rakétaterrorjának" láttán.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató