2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Cseh Katalin az "uniós pénzmegvonásról": Nyáron jöhet az első intés Brüsszelből

A momentumos hazaáruló a kommunista Népszavának nyilatkozott.

Kora ősszel megérkezhet az első brüsszeli figyelmeztetés az uniós pénzekkel visszaélő és a jogállami normákat megszegő kormányoknak: ha nem szedik össze magukat, hamarosan elindulhat ellenük a jogállamisági eljárás – hangzott el az Európai Parlament (EP) két szakbizottságának együttes ülésén.

A szerdai tanácskozáson a képviselők felelősségre vonták az úgynevezett jogállami rendelet végrehajtásával megbízott Európai Bizottságot, hogy miért késlekedik a január elseje óta hatályban lévő jogszabály alkalmazásával. Akár a közösségi támogatások leállításával is büntethetik azokat az országokat, amelyekben például kívánnivalókat hagy maga után az igazságszolgáltatás függetlensége.
Azokat az országokat is büntethetik, amelyekben az ügyészség pártutasításokat végrehajtva, elpalástolja a magas beosztású tisztségviselők korrupciós ügyeit.

Cseh és a liberális elvtársai felszólították az Európai Bizottságot, hogy ne halogassa az eljárást a közösségi költségvetésből magánhasznot húzó, a jogállamiságot leépítő kormányokkal szemben.

A parlament júniusban várhatóan plenáris vitát tart a uniós költségvetés védelmét szolgáló rendelet végrehajtásáról, júliusban pedig jelentésben fogja rögzíteni az álláspontját.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató