2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A Giorgia Meloni vezette jobboldali ellenzéki Olasz Testvérek lett a második legerősebb párt

Először fordul elő, hogy a két legnagyobb olasz párt a szuverenista jobboldalt képviseli.

A Giorgia Meloni vezette jobboldali ellenzéki Olasz Testvérek támogatottsága meghaladta a baloldali Demokrata Pártét, és a második legnagyobb politikai erő lett a szintén jobboldali Liga mögött.
 
Giorgia Meloni pártja elérte a 19 százalékot, vagyis meghaladta a 18,7 százalékon álló Demokrata Pártot (PD).
 
Az Olasz Testvérek (FdI) a második legnagyobb párttá lépett elő, amelyet csak a Matteo Salvini vezette kormánypárti Liga előz meg 21,5 százalékos támogatottsággal. Elemzők rámutattak: először fordul elő, hogy a két legnagyobb párt a szuverenista jobboldalt képviseli.
 
A legfrissebb adatokat a Demokrata Párthoz (PD) közeli YouTrend közvéleménykutató hozta nyilvánosságra.
 
A felmérés megerősíti a Giorgia Meloni vezette FdI három éve tartó, és az utóbbi hónapokban egyre erősödő növekedését. A 2014-ben alapított párt a négy évvel későbbi parlamenti választásokon alig négy százalék fölött teljesített, a 2019-es európai parlamenti választásokon túllépte a hat százalékot. A Giuseppe Conte vezette első és a második kormány alatt is ellenzékben maradt, és idén februárban a FdI bizonyult az egyetlen parlamenti pártnak, amely nem csatlakozott a Mario Draghi vezette kormányhoz.
 
Giorgia Melonit tavaly szeptemberben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád elnökévé választották.
 
Legutóbbi interjújában, amelyet a múlt héten a RAI-nak, az olasz közszolgálati televíziónak adott, Meloni kijelentette, hogy pártja készen áll a kormányzásra.
 
A felmérések szerint a 2018-ban még legnagyobb támogatottságot élvező párt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelenleg a negyedik helyen áll, a korábbi több mint 32 százalékról 17 százalék alá esett vissza. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! (FI) 7,4 százalékkal bír. A többi párt négy százalék alatt teljesít.
 
Sajtójelentések szerint a Hajrá, Olaszország!-ot "szétrobbanás" fenyegeti, miután Berlusconi gyenge egészségügyi állapotát kihasználva a párthoz közelálló Giovanni Toti liguriai tartományi elnök és Luigi Brugnaro velencei polgármester önálló politikai mozgalmat indított Bátorság, Olaszország! névvel, amely már saját parlamenti frakciót is létrehozott.
 
Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató