2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Az angol libdemek tiltakoznak Orbán londoni látogatása ellen

A centrista párt szerint aggasztó, hogy olyan ország vezetőjét fogadja a brit kormányfő, ahol „támadás éri a demokráciát, a sajtószabadságot és az emberi jogokat”.

Nyílt levélben tiltakoznak Orbán Viktor londoni látogatása ellen brit parlamenti képviselők. Tízpontos jegyzéket állítottak össze, amelyben olyan vádak szerepelnek mint iszlamofóbia, antiszemitizmus, a sajtószabadság korlátozása, a demokrácia gyengülése, a nők jogai és az LGBT-jogok sérülése, a pandémia idején a jogrend erodálása, a kínai, az orosz és a belarusz geopolitikai reakciók, valamint az átláthatóság hiánya. A Liberális Demokraták szerint ezek jellemzik Orbán Viktor Magyarországát, és emlékeztetik arra Boris Johnsont, hogy ha valakit fogad a mindenkori brit miniszterelnök, annak súlya van.

A centrista parlamenti párt nyílt levelét a párt vezetője, Sir Ed Davey és a párt nemzetközi kapcsolatokért felelős tisztségviselője, Layla Moran írta alá, és a Twitteren teljes terjedelmében nyilvánosságra hozták. A levélben úgy fogalmaznak, hogy a „látogatás üzenet szövetségeseinknek, partnereinknek, az embereknek idehaza és szerte a világon az Egyesült Királyság által vallott értékekről és elkötelezettségről”.

A Liberális Demokraták szerint ezért aggasztó, hogy olyan ország vezetőjét fogadja a brit kormányfő, ahol „támadás éri a demokráciát, a sajtószabadságot és az emberi jogokat”.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató