2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Félmilliárdra is büntethetik azt a gyártót, amelyik a külföldinél silányabb terméket hoz Magyarországra

Az ITM megvizsgált 120 terméket, és kiderült, a harmadukból rosszabb minőség került a magyar boltokba. Egy év múlva viszont már büntethető lesz a kettős minőség.

Jövőre már büntethető lesz, amikor rosszabb minőségű terméket hoznak Magyarországra annál, mint amit külföldön lehet kapni azonos néven – írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A kettős minőség tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként válik büntethetővé. 2022. május 28. után akár a gyártó árbevételének 5 százalékát is elérheti az ilyenkor kiszabott bírság, de – jegyzik meg – multicégek esetében legfeljebb 500 millió forintos büntetési tétel lesz kiszabható.

Azt is írja az ITM, hogy a „jogszerű és objektív tényezőkkel indokolható különbségekről” a vásárlót tájékoztatni kell. A gyártók és forgalmazók jellemzően a magyarok ízlésére és igényeire hivatkoznak, amikor egy-egy brand alatt mást hoznak az országba. A közleményből nem derül ki, hogy egy ilyen állítás, esetleg megtámogatva az adott vállalat saját piackutatásával elég lesz-e ahhoz, hogy a gyakorlat már ne minősüljön tisztességtelennek.

A magyar vevők hátrányos megkülönböztetésére egyébként saját példát is hoz a minisztérium. 120 Magyarországon kapható tisztálkodási-kozmetikai szert vetettek össze az Ausztriában, Németországban és Olaszországban árusított termékpárjával. Úgy találták, a 120-nak mintegy harmada, 41 termék esetében került rosszabb minőség a magyar boltok polcaira:

29 terméknél a nyugati változat hatóanyag-tartalma magasabb volt,
24 esetben pontosabban tájékoztatott a nyugati csomagolás,
14 terméknél pedig az adott termékcsalád nívósabb darabjait egyáltalán nem is forgalmazták Magyarországon.

Ha hatósági eljárás indul a kettős minőség miatt, akkor onnantól nyilvánosságra lehet hozni az eltérő minőségű termék nevét is, addig viszont nem. A fogyasztóvédelem ugyanakkor már most, a felkészülési idő alatt is jelzi az érintetteknek, hogy ha nem változtatnak, akkor később bírságra számníthatnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató