2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Romániai cigányok százai próbáltak bejutni az Egyesült Államokba a mexikói határon

A Rio Grandén eveztek át tutajokon az Egyesült Államokba. A határőröket meglepte, hogy nem beszélnek spanyolul a menekültek.

Az elmúlt hetekben több száz romániai roma jutott be illegálisan az Egyesült Államokba a mexikói határon keresztül. A Rio Grande határfolyón keresztül jutottak be tutajokkal az országba – írta meg a Reuters. A hírügynökség szerint feltűnő volt, hogy magasabbak voltak, néhányan szoknyát, sportcipőt viseltek, míg a mexikói bevándorlókon a szokásos farmer és póló volt.

A határőröket az is meglepte, hogy nem beszéltek spanyolul, végül angolul sikerült kommunikálni velük. Akkor derült ki, hogy Romániából származó romák a menekültek.

A Reutersnek azt mondták, hogy a rasszizmus elől menekülnek el Romániából, és menedékjogot akarnak kérni az Egyesült Államokban a hátrányos megkülönböztetésre hivatkozva. Turistaként utaztak Mexikóba, mert ehhez nincs szükség vízumra, aztán embercsempészek segítségével jutottak át a határon.

A cikk szerint az elmúlt 8 hónapban 2217 román állampolgárt vettek őrizetbe az amerikai hatóságok, miután áteveztek a Rio Grandén.

A román kormány közölte, hogy nem kaptak jelzést őrizetbe vett állampolgáraikról, de a nagykövetségük munkatársai felvették a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal, miután a médiából értesültek a helyzetről.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató