2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az Európai Bizottság hárommilliárd eurót szán Lukansenka elmozdítására

Az Európai Bizottság 3 milliárd eurós gazdasági csomagot terjesztett elő Fehéroroszország demokratikus átmenetének támogatására – közölte az uniós bizottság pénteken.

A brüsszeli testület hangsúlyozta, a 3 milliárd eurós terv az Európai Unió elkötelezettségét tükrözi a fehérorosz nép augusztusi elnökválasztáson kinyilvánított, békés és demokratikus átmenet iránti vágyának támogatására. Az augusztusi fehérorosz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes – szögezték le. Amint Fehéroroszország megkezdi a demokratikus átmenetet, az Európai Unió aktiválni fogja a támogatási tervet – közölték.    

Az EU támogatni fogja Belaruszt, ha Lukasenka nincs többé a képben

A bizottsági közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki azt mondta: az EU az ország népének azt üzeni: látja és hallja a változás, a demokrácia és egy jobb jövő iránti vágyukat. A fehérorosz hatóságoknak pedig azt üzeni: semmiféle elnyomás, brutalitás vagy kényszer nem törvényesítheti az önkényuralmi rendszert.    

Minszk mindezidáig figyelmen kívül hagyta a fehérorosz nép demokratikus döntését. Ideje megváltoztatni az irányt”

 – fogalmazott. Von der Leyen hozzátette: akkor, amikor Fehéroroszország megkezdi a békés demokratikus átmenetet, akkor az EU ott lesz, hogy kísérje ezen az úton.    

Az uniós bizottság közölte, a támogatási terv számos gazdaságösztönző intézkedést foglal magában Fehéroroszország fejlődésének előmozdítására.

Ezek közé tartozik egyebek között a legfontosabb strukturális reformok támogatása, a beruházás segítése a fenntartható infrastruktúrákba, valamint a zöld és digitális átalakítás megkönnyítése. Segíteni fogja továbbá az innováció fellendítését, az éghajlatvédelmi fellépéseket, valamint a demokrácia, az átláthatóság és az elszámoltathatóság megteremtését. A gazdasági csomag mellett a javaslat kétoldalú keretmegállapodás megkötését is kilátásba helyezi az EU és a demokratikus Fehéroroszország közötti hosszabb távú kapcsolatok megerősítésére – tették hozzá.

Forrás:MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató