2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Bolond Szél: Orbán fejében nem vállalom, hogy rendet teszek

Amit ma a Kossuth Rádióban magyarázott, az teljes bárgyúság.

„Orbán fejében nem vállalom, hogy rendet teszek, de a klímaügyi nyilatkozatában igen. Amit ma a Kossuth Rádióban magyarázott, az teljes bárgyúság és tudatos hazudozás. Nincs illúzióm, a pártállami propaganda messze viszi a hazug szót, de nekem zöld képviselőként dolgom van ezzel — most kérem, már a poszt elején, hogy segítsetek megosztással, pont a téma jelentősége miatt.

Azt mondta, »megint rezsiharcot kell vívni«, hogy ne a lakásfűtés után kelljen megfizetni a klímarombolás költségét, hanem a nagy cégek viseljék a terheket. Ezzel szemben az igazság az, hogy aki itt a magyarok magas rezsiköltségei mellett kardoskodik, az konkrétan Orbán Viktor, és nem az EU.

A magas rezsit ugyanis ma pont az okozza, hogy szökik a hő a házainkból, az utcát fűtjük, ráadásul orosz gázzal. Ha a Fidesz – ahogy azt a 2010-es programjában megígérte – évente a lakásállomány 10 százalékát felújította volna, akkor mostanra 40-50 százalékkal csökkentek volna a családok rezsikiadásai. De ők ezt nem csinálták meg, viszont még mindig ott volt az EU, ami az elmúlt 10 évben 100 milliárdos nagyságrendű forrást adott volna hazánknak arra, hogy az állam vissza nem térítendő támogatással segítse lakóházaink energetikai felújítását.

Már rég átfogó energiahatékonysági programot lehetett volna csinálni uniós pénzből, ha Lázár nem jár addig Brüsszelbe, amíg az erre szánt forrásokat el nem tudja téríteni középületekre — ahol közel annyit sem lehet spórolni az energián és főleg nem a családok rezsiköltségein, mint a lakóházak esetén.

Ezekután itt van 2021, és a jelenlegi ismert kormányzati tervek szerint a következő években sem tervezi a Fidesz a családok támogatását: sem a Nemzeti Energia-és Klímatervben, sem az uniós Helyreállítási Tervben, sem a következő uniós költségvetési ciklus Operatív Programjaiban NINCS átfogó energiahatékonysági program. Azaz a Fidesz TOVÁBBRA SEM akarja, hogy kevesebbet kelljen fizetnünk a fűtésre, kevesebb gázt kelljen behozni az országba, több munkahelyet lehessen teremteni és jelentős kibocsátáscsökkentést tudjunk elérni. Ezt MIND nem akarja, nem támogatja a Fidesz.

Úgyhogy találjon legyen szíves »jobb szöveget« Orbán Viktor, mert NEM a magyar családok pénztárcáját védi, hanem azért kardoskodik, hogy NE KELLJEN a családoknak adni ezt a pénzt, hanem lophassák szét minden másra.

Mert ahogy Lázár János megmondta: nincs ingyen pénz. Arról pedig, hogy Orbán Viktor éppen kire mutogat és hogy tolja el magától a klímavédelem felelősségét, csak annyit, hogy mutogathat: törvényben vállalták, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges lesz. Ezt pedig nem lehet másokra mutogatással teljesíteni, és nem lehet a lakásállomány felújítása nélkül megvalósítani. És lenne is rá pénz. És üzenem neki, hogy amennyibe a klímavédelem kerül, az még mindig sokkal kevesebb, mint amennyibe a semmittevés kerül. Mert annak az árát garantáltan nem tudja kifizetni sem a magyarság, sem az emberiség!”- írta Szél a Facebookján.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató