2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Eltávolíttatta a keresztet a város központjából a szocialista polgármester

A Keresztény Jogászok Spanyol Egyesülete bíróságon támadta meg Casar de Cáceres város szocialista polgármesterének, Rafael Pachecónak döntését, mely szerint el kell távolítani a keresztet a város központjában lévő térről és a helyére modern szobrot kell állítani.

A kereszt eltávolítását már meg is kezdték, annak ellenére, hogy a polgármester döntését – vallási jelkép megőrzését célzó óvintézkedések iránti kérelemmel – megpróbálta egy keresztény jogászokból álló egyesület megakadályozni – olvasható a V4na.com-on.

Május 25-én reggel kezdték el a spanyol település polgármesteri hivatalának emberei elbontani a kereszt gránit alapját, majd daruval a városi temetőbe szállították.

A kereszt több mint huszonöt éve állt a város főutcáján lévő téren. A polgármester szerint – aki a Spanyol Szocialista Munkáspárt tagja – a keresztet azért kellett eltávolítani, mert az a Franco-rezsim támogatóinak nézeteit népszerűsítette. A jobboldali Néppárt (PP) egyik csoportja ekkor hangsúlyozta: a kereszt vallási és nem francoista jelkép.

Az ügyvédek szerint a szocialista polgármester a nemzeti örökség ellen követett el bűncselekményt a kereszt eltávolításával; visszaélt hatalmával és vallási diszkriminációt követett el. A konzervatív ügyvédek azt követelik, hogy a polgármestert tiltsák el hivatalától.

Polonia Castellanos ügyvéd szerint a polgármester annak tudatában rendelte el a kereszt eltávolítását, hogy a bíróság megelőző intézkedések alkalmazását fontolgatta a kereszt megőrzése érdekében.

A polgármester a kereszt helyére egy fémből készült installációt helyezne el, amelynek megálmodója Santi Senso spanyol színész. Az emlékmű még nincs készen.

Casar de Cáceres központi honlapján az is látható, hogy a város egyik intézményének homlokzatán a település jelképe mellett egy szivárványszínű LMBTQ-zászló is helyet kapott.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató