2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Hősök napja – Megújult a Hősök parcellája a Fiumei úti sírkertben

Felavatták a megújult Hősök parcelláját a fővárosi Fiumei úti sírkertben vasárnap, a magyar hősök emlékünnepén. Benkő Tibor honvédelmi miniszter ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: önbecsülésünk erősítéséhez, nemzeti létünk fennmaradásához nélkülözhetetlen példaképeket találni, akiknek az erőfeszítéseit nagyra értékeli az utókor és követendőként állítja a jövő nemzedékeinek. Közéjük tartoznak a katonák. A miniszter szerint a magyar hősök emlékünnepe méltó alkalom arra, hogy átadják a felújított Hősök parcelláját a nemzeti sírkertben.

Nem mindennapi az életműve azoknak az embereknek, akik ebben az új, központi katonai parcellában nyugszanak

– hangoztatta Benkő Tibor, köszönetet mondva helytállásukért és áldozatvállalásukért. Kijelentette: ezen a helyen az utókor kifejezheti tiszteletét azok előtt, akik a haza védelméért áldozták életüket.

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma szakmai irányításával új és modern arculatot nyert parcella híven őrzi és hirdeti a magyar katona emlékét, és

“A hazáért mindhalálig!”

jelmondatban megfogalmazott hazaszeretetét és áldozatvállalását – emelte ki a miniszter, aki arra kért mindenkit: ez a központi katonai temető legyen a jelen és a jövő katonanemzedékeinek zarándokhelye. Napjainkban Magyarország kormánya és a Honvédelmi Minisztérium kiemelt feladatának tekinti a katonahősök emlékének helyreállítását, ápolását és megőrzését a jövő nemzedékeknek. Kötelességüknek tartják továbbá, hogy a végtisztességet azoknak is megadják, akik évtizedekig jelöletlen sírokban vártak erre – mondta a miniszter.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum háttéranyaga szerint a Fiumei úti sírkert 1849-es megnyitását követően a temető keleti határán található 52-es parcella feltöltése 1875-ben kezdődött meg. Azóta sokszor volt ott temetkezés. A parcella használati joga 2003 végén a Honvédelmi Minisztériumhoz került azzal a céllal, hogy ott a missziós küldetések alatt, illetve a szolgálatuk teljesítése közben hősi halált halt katonák, valamint a Magyar Honvédség halottjai kapjanak végső nyughelyet. 2010. április 7-én a Honvédelmi Minisztérium katonai tiszteletadással központi katonai temetővé és kegyeleti hellyé avatta a Fiumei úti nemzeti sírkert 52-es parcelláját, a honvédség halottai és hősi halottai végső nyughelyét. A parcella 2012-ben tovább bővült, amikor a VIII. részt kijelölték az első és második világháború kiemelkedő katonáinak temetési helyévé. Szintén az 52-es parcellán belül alakították ki a világháborúkban hősi halált halt, és azóta ismeretlen helyen, jeltelen sírban, vagy méltatlan körülmények között nyugvó magyar katonák hősi temetőjét. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányításával 2020-ban a parcella új, modern arculatot nyert.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató