2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Tízszázalékos a munkanélküliség, úgyhogy duplájára emeli a migránspénzt az olasz baloldali kormány

A római belügyminisztérium kétszeresére emelte a partokra érkező bevándorlókra fordított egyszeri azonnali ellátás összegét, valamint harminc százalékkal növelte a migránstáborok finanszírozását, miközben év eleje óta majdnem háromszor annyian érkeztek mint tavaly, jelentette az olasz sajtó pénteken. Az ellenzék szerint lenne más probléma is az országban, amire költeni lehetne.

Dupláznak

A belügyi tárca a korábbi 150 euróról 300 euróra emelte azt az összeget, amelyet minden egyes bevándorló érkezése után fizet az ellátás első fázisának biztosítására.

Az úgynevezett első befogadási kiadásokban szerepel az olasz partokra lépett migránsok

egyenkénti orvosi vizsgálata, esetleges egészségügyi ellátása, ruhával való ellátása, valamint szállítása egy bevándorlótáborba.
Ezen kívül harminc-negyven százalékkal emelték a migránstáborok üzemeltetése állami finanszírozását. A központok költségei között emelkedett az ára a csecsemőknek szánt pelenkának, valamint az egyszeri használatú evőeszközöknek is.

Lenne jobb helye

Giorgia Meloni, az ellenzéki a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke a migrációs üzletnek szánt ajándéknak nevezte a kiadások növelését. Úgy fogalmazott, miközben a pandémiában „Olaszország térdre kényszerült, egyre több a szegény, a vállalatok a bezárást kockáztatják, az állami támogatások hiányosak (..), a baloldali pártok a migrációs őrületnek engednek ahelyett, hogy az olaszok problémáival foglalkoznának”.

A pénteki adatok szerint év elejétől több mint 14 ezren érkeztek az olaszországi partokra a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett valamivel több mint ötezerhez képest.

A központokban majdnem 80 ezren vannak.

Az utóbbi huszonnégy óra alatt közel négyszázan érkeztek Lampedusára. A belügyminisztérium ellenőrzést tartott a szigeten a migrációs helyzet felmérésére.

Megfékeznék az emberkereskedelmet

Az olasz külügyminiszter, Luigi Di Maio, albán kollégája Evarist Bartolóval, valamint Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztossal Líbiában tárgyalt. Hétfőn Rómába várják a líbiai kormány miniszterelnökét Abdulhamid Dibeyet.

A római belügyminisztérium esti közleménye szerint a tárcavezető Luciana Lamorgese a Földközi-tengeren tevékeny olasz és más európai nem kormányzati szervezetek (NGO-k) képviselőit fogadta. A találkozón szó volt a Földközi-medence középső térségében tapasztalt illegális migrációs áramlatról, a befogadás biztosításának technikai és logisztikai nehézségeiről, valamint a bevándorlókat is érintő járványintézkedésekről, olvasható a minisztériumi közlésben. A belügyminiszter „a migrációs hullámok jobb szabályozására és az emberkereskedelem megfékezésére a Líbiából (Európába) tartó humanitárius folyosók erősítését szorgalmazta a családok, valamint a legsértettebb személyek evakuálásával”.

Az NGO-k szétosztanák a migránsokat

Az NGO-k azonnali és erősebb szolidaritást sürgettek Európában a migránsok szétosztására vonatkozóan. A szervezetek képviselői a migrációtól erősebben érintett országok kormányait együttműködésre szólították fel a civilszervezetekkel, valamint a tengeren tevékeny civilhajók országaival.

A találkozót követően Matteo Salvini, a jobboldali Liga párt vezetője közösségi oldalán elítélte, hogy a római kormány belügyminisztere többek között a spanyol civilszervezet Open Arms képviselőit is fogadta. Salvini szerint Luciana Lamorgese elfelejtette, hogy nem Spanyolországban van kormányon.

Az Open Arms civilhajó 2019 nyarán történt feltartóztatásáért Matteo Salvininek szeptemberben kell bíróság elé állnia.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató