2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

MSZP pártigazgató: Egy év múlva Karácsony lehet a miniszterelnök, és a 2/3-os ellenzéki győzelem sem kizárható

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója magas részvételre számít az előválasztáson. “Sok százezres részvételre számítok, ez a három-négyszázezertől egészen a hét-nyolcszázezerig terjed” - jelentette ki a politikus a Spirit FM Harcosok Klubja műsorában.

Azt gondolja, hogy a választókorú népesség 10 százaléka elmegy szavazni - ha a főpolgármesteri előválasztás második fordulójából indulnak ki, ott a hetvenezer körüli részvétel, akkor négy-és nyolcszázezer között teljesen reális a részvétel.

A részvételt ahhoz lövi be, hogy választókerületenként 3-4 helyszínen, 9 napon keresztül lehessen szavazni, ugyanis Budapesten is azt látták, hogy a helyszínek száma miatt lett alacsonyabb a részvétel.
A nagyvárosi szavazók valószínűleg felülreprezentáltak lesznek - ismerte el Molnár az előválasztás reprezentativitása kapcsán. Óvatosan úgy fogalmazott, hogy a nagyvárosi környezet az MSZP-nek, DK-nak, Párbeszédnek és a Momentumnak kedvezhet, míg a Jobbiknak nem feltétlen, de ez egy jóslás, nem feltétlen politikai realitás.

Egy év múlva Karácsony Gergely lehet Magyarország miniszterelnöke

 - mondta Molnár, hozzátéve, hogy a fenntartásokkal kezelt kutatások azt mutatják, hogy fej-fej mellett van az ellenzék és a kormánypárt. Molnár szerint Orbánéknál erős a kormányzóképesség látszata, de a bizonytalan szavazók körében az ellenzéknek nagyobb bázisa van.

Arra a kérdésre, hogy mekkora esélyt lát egy kétharmados győzelemre, Molnár kijelentette, hogy a kétharmados és a sima győzelem között viszonylag kevés különbség van. Az egyéni választókörzetek miatt ugyanis - ha a kormányváltó hangulat alakul ki- viszonylag könnyen át tud alakulni az egyszerű többség kétharmadossá. Elismerte, hogy ez a mai számokban nincs benne, de nem lehet kizárni, hogy ez bekövetkezhet.

Molnár szerint vigyázni kell arra, hogy az indulatok nehogy polgárháborús helyzethez vezessenek, ha nem is a tettek, de a szavak szintjén

Leszögezte, hogy kormányváltásra és rendszerváltásra is szükség van, erre pedig a garanciát Karácsony Gergely személyében látja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató