2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nemzeti érzelmű fiatalok próbáltak megakadályozni egy leszbikus témájú film vetítését Szófiában

Egy körülbelül 25-30 fős csoportosulás megpróbálta megakadályozni egy leszbikus témájú film vetítését Szófiában, számol be róla a BalkanInsight.

Vasárnap este tartották Slava Doytcheva rendezőnő Eggshells című filmjének vetítését, amely két nő kapcsolatát mutatja be. Itt jelentek meg a Bolgár Nemzeti Unió párthoz és a Lukovmarsch néven ismert Lukov Felvonuláshoz köthető nemzetiek. 

Az éves Szófia Pride kulturális programjához tartozó filmvetítés szervezői közleményükben azt írják, hogy ez az újabb támadás ismét egy erőszakkal fenyegető kísérlet arra, hogy elérjék egy LMBTQ témájú rendezvény lemondását.

„A rendőrség és a hatalom részéről megfelelő intézkedésekre van szükség, mert tétlenségükkel csak jóváhagyják a hasonló incidenseket.” - picsogták a szervezők.

Májusban ez már a sokadik eset volt, hogy LMBTQ rendezvényeket zavartak meg a nemzeti érzelmű csoportok.

“Úgy látom, hogy ezek a szervezett támadások a közelgő választások körüli zaj részei”

– mondja Ivan Dimov, a helyi LMBTQ közösséget támogató Single Step Foundation munkatársa. Úgy véli, hogy a legutóbbi incidenseket azok a nacionalista pártok szervezték, amelyek új szavazókat akarnak szerezni a július 11-i választásokra. A tavasszal tartott, eredménytelen választásokon a szélsőjobboldali pártok nem tudták átlépni a 4 százalékos parlamenti küszöböt.

Május 15-én a tengerparti Burgaszban először rendeztek Pride-ot, amely ellen szélsőjobboldali csoportok tüntettek, közül sokan az ultranacionalista és oroszbarát Vŭzraždane párt színeiben.

Május 26-án egy népszerű gyermekkönyv, egy mesevilágban játszódó, azonos nemű szerelmi történet köré szervezett beszélgetést is megzavartak nacionalista csoportok, és betörték a helyszín ablakait.

“A tegnap esti támadás elkövetői közül páran ugyanazok voltak, akik az előző rendezvényt is megzavarták. Mindannyian maszkban, feketében, a Bolgár Nemzeti Unió és a Lukovmarch szimpatizánsai, akik jó eséllyel még a 18. életévüket sem töltötték be”

– mondta Dimov. Hasonló események zajlottak Plovdivban a helyi rádió épületében, ahol május 27-én egy LMBTQ témájú könyvbemutatót zavartak meg a bolgár média által futballhuligánokként leírt tüntetők, akiknek sikerült áttörniük a biztonsági kordont. A városban tavaly több fiatalt megvertek a támadók.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató