2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kamu Geri a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt a Publicus szerint

Május 18 – 21. között 1011 fő megkérdezésével reprezentatív felmérést készítette a Publicus Intézet. A pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését vizsgálták.

Pártok támogatottsága

A kommunista Népszavának készült felmérés szerint a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében két százalékpontot csökkent, így jelenleg 29 százalékon állnak. Az MSZP-P és a Jobbik támogatottsága változatlan: 7-7 százalék az összes megkérdezett körében. A DK egy százalékpontot növekedve, 9 százalék áll; a Momentum pedig ugyancsak egy százalékpont növekedéssel 6 százalékon.

Az „összefogás szavazó” (azok, akik úgy válaszolnak, hogy CSAK egy összefogott ellenzékre szavaznánk, külön-külön egyik ellenzéki pártra sem) aránya az összes megkérdezett körében 8 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében pedig 11 százalék.

Az LMP, a Kétfarkú kutya párt, és a Mi hazánk mozgalom támogatottsága 1-1 százalék.

Az ellenzéki pártok közötti versenyben érdemi változás nem történt: továbbra sincsen olyan ellenzéki párt, amely kiemelkedne a mezőnyből, és jelentősen erősebb lenne a többinél.



Miniszterelnök-jelöltek

A Publicus azt is megvizsgálta, hogy ha Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Fekete Győr András között lehet választani az előválasztáson, milyen eredmény születne. Ebben az esetben az ellenzéki válaszadók harmada (34 százalék) Karácsony Gergelyre, 32 százaléka Dobrev Klárára, 15 százaléka Jakab Péterre, közel 9 százaléka Márki-Zay Péterre közel, 2 százaléka epdig Fekete-Győr Andrásra szavazna.

Ha csak Karácsony Gergelyre, Dobrev Klárára és Jakab Péterre lehetne szavazni, akkor tízből négy (40 százalék) ellenzéki szavazó Karácsony Gergelyt választaná, a válaszadók némileg több mint harmada (36 százalék) Dobrev Klárára szavazna, Jakab Pétert pedig minden ötödik megkérdezett támogatná (18 százalék).

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató