2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A románok szerint már Németország is nagyobb ellenség, mint Magyarország

Egészen érdekes és tanulságos eredményeket hozott ki az Avangarde közvélemény-kutató legújabb, szerda este ismertetett felmérése, amelyben azt vizsgálták, hogyan viszonyulnak a románok a világ vezető hatalmaihoz, illetve a szomszédokhoz.



Nos, a felmérésből többek között kiderül, hogy – bár a korábbi kutatások szerint sokan tényleg komolyan tartanak attól, hogy

Magyarország vissza akarja szerezni Erdélyt – nem Budapestet tartják a legnagyobb fenyegetésnek.


Arra a kérdésre, hogy a felsorolt országok közül melyiket tartják Románia legnagyobb ellenségének,

a válaszadók 24 százaléka Oroszországot jelölte meg, így Oroszország Anyácska az első helyen végzett.


A másodikon viszont – Erdély-féltés ide vagy oda – nem Magyarország áll. Hanem Németország.

Hogy pontosan miért, ez érdekes kérdés – talán mert szembeszegült az Egyesült Államokkal az Oroszországgal közösen épített Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítése kapcsán –, minden esetre a válaszadók 10 százaléka Németországban látja az ország legnagyobb ellenségét.

Így aztán Magyarország – bár dobogós – csak a harmadik helyen végzett, 6 százalékkal.

Ugyancsak érdekes, hogy azon a listán sem Magyarország végzett az utolsó helyen, amely azon szomszédos országokat lajstromozza, amelyeket a legjobb barátnak tartanak.

Az első helyen persze Moldova végzett 45 százalékkal, a második Bulgária 11 százalékkal, a harmadik Szerbia 8 százalékkal.

Viszont Magyarország a maga 4 százalékával megelőzi Ukrajnát, amely csupán a válaszadók 2 százaléka szerint jó barát – vélhetően az ukrajnai román közösséget is sújtó szélsőségesen kisebbségellenes kijevi lépések miatt.

Amúgy a megkérdezettek szerint

világszinten Románia legjobb barátja az Egyesült Államok

– ez 26 százalék szerint van így –, míg némileg ellentmondásban az ellenségképről szóló kérdésre adott válaszokkal, a második helyen itt is Németország áll, 19 százalékkal. Moldova itt csak a harmadik 10 százalékkal, a további sorrend: Nagy-Britannia (5), Oroszország (3) és Franciaország (2).

Arra a kérdésre, milyen tengely mentén alakítanák az ország külpolitikáját a következő 10 évben, 29-százalék a London-Washington tengelyt jelölte meg, 28 a Párizs-Berlint, míg 8 százalék a Moszkva-Peking tengelyt.

A megkérdezettek elsöprő többsége,

59 százaléka bízik az Európai Unióban, 60 százalék viszont elutasítja az eurót.


Emellett a többség, 48 százalék szerint az EU nem alkalmaz egyenlő elbánást a románokkal szemben más tagállamok polgáraihoz képest.

Mindazonáltal ha választani kéne, 52 százalék inkább az EU-tagságot választaná, ezzel szemben csak 19 százalék horgonyozna le az Egyesült Államokkal fenntartott stratégiai partnerség mellett.
Hasonlóképpen, ha választani kellene az EU- és a NATO-tagság között, előbbire 49, utóbbira pedig csak 23 voksolna – a többiek nem tudtak vagy nem akartak válaszolni.

Az érdekes eredményeket hozó felmérést 950 fős mintán végezték, a hibahatár 3,2 százalék.

Forrás: Foter.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató