2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Gulyás Gergely: Letörtük a járvány harmadik hullámát

A társadalmi immunitás közelében vagyunk - jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtök reggeli Kormányinfón.

A következő Kormányinfón már lehetnek újságírók

Ez az utolsó online Kormányinfó - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Úgy látszik, sikerült letörni a járvány harmadik hullámát. A fertőzések száma és a halálozás száma rendkívül alacsony. Ennek oka, hogy Magyarország jobban áll az oltásokkal, mint Európában senki más – jelentette ki Gulyás Gergely. 

Minden oltóanyagból többlet van

Bármelyik oltóanyagból beoltathatja magát, csupán időpontot kell hozzá foglalni. 

A magyar társadalom mintegy 54 százalékát sikerült beoltani, így a közösségi immunitás közelében van Magyarország. Akár 60-70 százalék körül lehet a védettség aránya az országban, a fertőzésen átesettek és a beoltottak számának köszönhetően – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.  

Próbálkoznak a Sinopharm befeketítésével, pedig a legtöbb labor is azt állapította meg, hogy a kínai oltóanyag is hatásos védelmet nyújt a koronavírussal szemben. 

Védettségi kártya

Ami az EU-s védettségi igazolványokat illeti, a kormány megtárgyalta a ma ismert szabályokat.

Egy digitális formáról van szó, ami azt jelenti, hogy a magyar oltási igazolvány digitális formája fogja tartalmazni az oltás típusát, ezáltal meg fog felelni az uniós zöldkártya követelményének - jelentette ki Gulyás.

A WHO által elismert kínai vakcinát, illetve a Szputnyikot is el fogják ismerni az EU-n belül - mondta a miniszter arra vonatkozóan, hogy a keleti vakcinákkal lehet-e utazni.

A miniszter bejelentette, megkezdődik a kárpátaljai magyarok oltása is.

Plusz forrás az önkormányzatoknak

A kormány más témaköröket is tárgyalt, az egyik ilyen az önkormányzati járda- és útpályázatok kérdése. Gulyás elmondta, hogy olyan nagy volt az igény, hogy 23 milliárd plusz igény érkezett be. Így a korábbi 6 milliárdos kerethez további 20 milliárdot tesznek. 

Ez a program lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzatok plusz forráshoz jussanak, ellenzékiek és kormánypártiak egyaránt - mondta Gulyás.

Dán lehallgatási botrány

A dán lehallgatási botrány kapcsán megjegyezte, hogy minden országnak vannak nemzetbiztonsági érdekei, de szerencsés, ha tudunk szövetséges és nem szövetséges államok között határt húzni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató