2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Sátrakkal lepte el több száz migráns Párizs egyik parkját, ingyen szállást, ellátást követelnek

Több mint háromszáz afgán és afrikai migráns lepte el a francia főváros egyik közkedvelt parkját. Az a gondjuk, hogy nem kapnak ingyen szállást, lakást. Arra panaszkodnak, nincs hová menniük. Az akciót több migránsokat támogató szervezet is segíti. Őket az, hogy a szegényebb franciáknak nincs lakásuk, nem érdekli.

 Több, mint háromszáz migráns lepte el Párizs 10. kerületének Jardin Villemin nevű közparkját. Céljuk az, hogy felhívják a hatóságok figyelmét a problémájukra, illetve, hogy szállást biztosítsanak számukra. Franciaországban ugyanis véget ért a téli kilakoltatási moratórium, így csak a fővárosban több száz hajléktalan migránsnak nincs hova mennie.  Bár eredetileg április 1-én ért volna véget a kilakoltatási moratórium, a kormány az egészségügyi vészhelyzetre való tekintettel a határidőt kitolta június 1-re, ám ezzel csak elodázta a problémát.
 
A hatalmas, migránsokból álló tömeg először Párizs a Place de le République nevű terén gyűlt össze május végén abban bízva, hogy a hatóságok megoldják a lakhatásukat. Ám a befogadó helyek megteltek, ezért a rendőrség arra kérte az embereket, hogy mindenki hagyja el a teret, mert nincs több hely számukra. Sokan azonban nem engedelmeskedtek, ezért a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tömeget.
 
A fedél nélküli migránsok ezt követően a Jardin Villemin parkba mentek, hogy ott verjenek tábort, amiben a segítségükre volt a Collectif Réquisitions nevű francia migránsokat segítő szervezet. Önkéntesei ételt osztottak a főleg afrikai és afgán származású migránsoknak, akik a füvön telepedtek le, és az éjszakát is a parkban töltötték.


 
A történtekről értesülve ellátogatott a helyszínre a kerület szocialista polgármestere. Alexandra Cordebard a sajtó kérdésére elmondta, hogy a kormány feladata lenne megoldást találni a problémára, de az önkormányzat kész az állammal való egyeztetésre a bevándorolók elhelyezésére alkalmas befogadó központok kialakításával kapcsolatban.
 
A parkban napok óta több száz migráns tanyázik, akiknek az Utopia 56 szervezet is a segítségére sietett, a szervezet sátrakat vitt a migránsoknak. Twitter-bejegyzésük alapján arra várnak, hogy a helyi prefektus tárgyaljon velük és megoldja a migránsok lakhatási problémáját.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató