2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ferenc a kamu pápa hisztizik: nem akar találkozni Orbán Viktorral, sem Áder Jánossal

Diplomáciai feszültségeket okozhat Ferenc pápa tervezett magyarországi látogatása, írja a National Catholic Register egyházi újság. Értesüléseik szerint a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszusra ellátogató szentatya budapesti tartózkodása során nem kíván találkozni sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel.

A lap vatikáni és magyar forrásokból is úgy értesült, diplomáciai erőfeszítések kezdődtek Ferenc pápa meggyőzésére. A cél, hogy terveivel szemben ne csupán egy délelőttre látogasson Magyarországra idén szeptember 12-én, és hogy legalább udvariassági látogatást tegyen Orbánnál és Ádernél - még ha ő szándékosan ki is akarja hagyni ezt a programpontot.

"Egyre nagyobb a politikai feszültség a háttérben amiatt, hogy a Vatikán kerülni akar minden politikai találkozót, beleértve az elnöki palotában tett látogatást, pedig annak része kéne lennie a programnak" - mondta a Registernek egy jól értesült budapesti forrás.

A Register szerint a pápa legfrissebb programterve szerint Budapestre érkezése után a reptérről egyenesen a világkongresszus Hősök terei helyszínére vinnék, ahonnan a zárómise után egyből tovább indulna Pozsonyba.

Ferenc amúgy korábban se titkolta, hogy nem áll szándékában Orbánnal és Áderrel találkozni. A Register szerint amikor tavaly először felmerült a magyarországi látogatás ötlete, világossá tette, hogy csak és kizárólag a világkongresszust kívánja felkeresni, egyébként nem tervez magyarországi látogatást. Március 8-án, hivatalos iraki látogatásáról hazatérőben is úgy nyilatkozott, hogy szeptember 12-i látogatása "nem az ország felkeresése, csak egy mise. És mert Budapest mindössze két órányi autóútra van Pozsonytól, miért ne látogatnék el Szlovákiába".

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató