2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Jakab hatalmasat hazudott – Az Európai Néppárt szerint szó sincs arról, hogy a Jobbikkal egyeztetnének

Jakab Péter nemrégiben azzal jelentkezett egy Népszavának adott interjúban, hogy el tudja képzelni, hogy a 2022-es választásokat követően a párt csatlakozik Európa legnagyobb pártcsaládjához. Jakab állítása szerint, az erre irányuló diplomáciai közeledések pedig nem egyoldalúak, az EPP azonban cáfolta a felvetést, és arról már nem is bocsátkoztak találgatásokba, hogy Jakab miféle diplomáciai közeledésről beszélt.


A történtekkel kapcsolatban a Magyar Nemzet Hölvényi Györgyöt, a KDNP európai parlamenti képviselőjét, a néppárti frakció egyetlen magyar tagját kereste meg, aki elmondta:

Semmiféle tárgyalás nincs az Európai Néppárt és a Jobbik között. Az Európai Néppárt csakis ezt a választ adhatta, hiszen a világ nem fordult a feje tetejére!

A Jobbik és az EPP potenciális közeledéséről azután jelentek meg újfent sajtóhírek, hogy a Fidesz idén tavasszal előbb a párt európai parlamenti frakcióját, majd magát a pártcsaládot is elhagyta. Akkor az EPP frakciója hessegette el a Jobbikkal való együttműködésről szóló találgatásokat. Pedro López de Pablo szóvivő a 168 Órának nyilatkozva egyenesen lehetetlennek nevezte, hogy megszavaznák az EP-ben független Gyöngyösi Márton felvételét a politikai csoportba. Emlékezetes az is, hogy az év elején a világ kereszténydemokrata erőit – így a hazai kormánypártokat és az Európai Néppártot – tömörítő Centrista Demokrata Internacionálé (CDI) határozatban ítélte el a magyarországi baloldali pártok együttműködését a Jobbikkal.

Mint írták, a CDI elítél minden, az európai szocialista és liberális pártok és az idegengyűlölő, antiszemita és Európa-ellenes szélsőséges mozgalmak közötti együttműködést, és egyben elítéli kifejezetten a magyarországi baloldalt, amiért választási szövetségre lépett az antiszemita és rasszista ideológiájáról ismert Jobbikkal. A Jobbik 2009 óta delegál képviselőket az uniós parlamentbe, a politikusaik mindenkor a függetlenek soraiban ültek.

 

(Pestisrácok.hu - Magyar Nemzet)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató