2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orbán: Tömeges oltásról készenlétire állunk át, a 12-15 évesekről még nem döntenek

Új szakaszba lép a magyar oltási program - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Közölte a friss járványszámokat is: az elmúlt 24 órában 26-an haltak meg, 269 új fertőzöttet regisztráltak és 64 ezer aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A 12-15 évesek oltásáról nyár végén várható döntés.


Magyarország átáll a tömeges oltásról a készenléti oltási rendszerre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Ez azt jelenti, hogy csak néhány oltóhelyet tartanak majd fenn, a tömeges oltásokat leállítják. Méghozzá azért – indokolt a kormányfő –, mert megfordult az eddigi trend: most már többen kapnak második oltást, mint elsőt. Szerdán például első oltást 11 585 ember, másodikat 81 942 ember kapott. Orbán szerint

"2,5 millió ember nem kért vakcinát, nem regisztrált, nem akarja (...) ezért fenntartani a jelenlegi oltási rendszert nem ésszerű"

Megjegyezte: az első oltások száma azért ilyen alacsony, mert "az emberek már nem rohamozzák meg a háziorvosokat, oltópontokat".

Orbán Viktor a friss járványszámokat is ismertette. Eszerint az elmúlt 24 órában a járványnak 26 halálos áldozata volt, 269 új fertőzöttet regisztráltak, miközben 64 ezer az aktív fertőzöttek száma.

A kormányfő beszélt arról is, hogy "most már vakcinabőség van: több az oltóanyag, mint ahányan jelentkeznek értük". A teljes népesség 54 százaléka megkapta az első oltást, a másodikat pedig 38 százalék. A nyugati vakcinákból év végéig majdnem 17 millió lesz – jegyezte meg, hozzátéve: "oltásbiztonságban vagyunk, senkinek nem kell aggódnia".


Orbán Viktor beszélt a 12-15 évesek oltásáról is. Erről szerinte egészségügyi és tudományos szempontok alapján kell döntést hozni, nem politikai alapon. Úgy vélte, a nyár végére juthat nyugvópontra erről a szakmai vita, addig türelmet kért.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató