2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Juszt László a szlávokra és a románokra emlékezne Trianon alkalmából

Már megint Trianonra emlékeznek!

– hördül fel a publicista a Facebookon.


 
Az újságíró a nemzetiségek arányait veszi górcső alá, és a magyar vezetők vakságáról értekezik közösségi oldalán, válaszul az országos megemlékezésekre. „Emlékezzünk, hogy az osztrák-magyar monarchia 51 millió lakossából 46 százalék volt szláv (szlovák, rutén cseh, morva, horvát, lengyel). Volt 6 százalék román. Német 23 és magyar 20 százalék. Természetesen ugyanez volt az arány a hadsereg tisztikarában és legénységében is” – kezdi Juszt László.

Mi vezetett Mohácshoz?

Azonnal levonta a következtetést is: „Mi ez, ha nem a tökéletes vakság az ország vezetőinek részéről? A főnemesség nem akart Bécsnek ellentmondani. Hiszen előtte meg kellett volna békülni a nemzetiségekkel. Meg kellett volna adni a románoknak, horvátoknak, szlovákoknak, szerbeknek a szabad nyelvhasználatot, a szavazati jogot és még – horribile dictu! – az autonómiát is. Akkor inkább vesszen minden! És így is lett.”

Juszt László külön felhívja a figyelmet Horvátországra: „És emlékezzünk arra is, hogy az egykori Horvátországban, – amelynek része volt 1910-ben a mai Szlovénia is – mindössze 4, nem tévedés négy százalék volt a magyar lakosság aránya.” A megmondóember szerint lehetőségeink téves megítélése a magyar uralkodói elit sok évszázados „hagyománya”. „Csak azt nem fogja fel a mai elit sem, hogy

ez a politika vezetett Mohácshoz, Világoshoz és Voronyezshez is…”

– vonja le a végső konklúziót pár mondat után Juszt László.

Forrás: Mandiner

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató