2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Sargentini nem elégedett a Magyarország elleni eljárással

A Magyarországról szóló jogállamisági jelentés szerzője azt mondta: nem lepte meg a csütörtökön született bírósági ítélet, de nem elégedett azzal, ahogy a Magyarország elleni eljárás halad.
Judith Sargentinitől a kommunista Népszava megkérdezte, hogy mit szól a csütörtökön hozott bírósági ítélethez, amely szerint érvényben maradt a jelentés.

Nem volt meglepetés. Várható volt, hogy ez lesz a bírósági eljárás vége. Ha a bírák másként ítéltek volna, rengeteg parlamenti döntést kellett volna érvényteleníteni

– fogalmazott.

A liberális provokátor hozzátette: mindig is az volt a véleménye, hogy ez a peres eljárás „nem más, mint a magyar kormány újabb próbálkozása a demokratikus rendszer lejáratására”, és sajnálja, hogy mindez „az amúgy is leterhelt bírák idejét rabolta”. 

A holland "politikus" arról is beszélt, hogy követi a jelentés által indított 7. cikkely szerinti eljárást, azonban nem teljesen elégedett vele. 

Csalódott vagyok, amiért nincs lényeges előrehaladás a tagállamok képviselőinek tanácsában. Úgy látom, hogy a hamarosan hivatalba lépő szlovén EU-elnökség sem fogja segíteni a folyamatot

– mondta, utalva arra, hogy a szlovén miniszterelnök, Janez Janša Orbán Viktor régi szövetségesének számít. 

Judith Sargentini végezetül azt mondta, hogy szerinte a jelentésről szóló szavazásnak is szerepe volt abban, hogy a Fidesz végül távozni kényszerült az Európai Néppártból. 

Még csak készült a jelentésem, de már a híre aktivizálta az embereket, nemcsak az EP-képviselők figyelmét keltette fel, hanem egész Európáét. A szavazás válaszút elé állította az Európai Néppárt frakciójának tagjait, és elősegítette a párton belüli vitákat – fogalmazott Sargentini. 

A 7. cikkelyről született bírósági döntést csütörtökön Varga Judit igazságügyi miniszter is értékelte. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató