2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A CDU kapta a legtöbb szavazatot Szász-Anhaltban az első eredménybecslések szerint

A párt támogatottsága nagyot emelkedett a 2016-os választáson elért 29,8 százalékhoz képest.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot a németországi Szász-Anhalt tartományban vasárnap tartott törvényhozási (Landtag-) választáson az urnazárás után közölt első eredménybecslések szerint.

A CDU a közvélemény-kutatásokban jelzett  25-30 százaléknál sokkal jobban teljesített, az ARD országos közszolgálati televízió megbízásából készített első eredménybecslés szerint a szavazatok 36 százalékát gyűjtötte össze. A másik országos köztelevízió, a ZDF megbízásából készített becslés szerint 35 százalékos eredményre számíthat.

A CDU így nemcsak a felmérésekre cáfolt rá, hanem jelentősen erősödött az előző, 2016-os választáson elért 29,8 százalékhoz képest.

A közvélemény-kutatások alapján lehetségesnek tűnt, hogy nem a CDU, hanem az Alternatíva Németországnak (AfD) kapja a legtöbb szavazatot. Azonban a jobbközép CDU-tól jobbra álló ellenzéki párt valószínűleg a 2016-os 24,3 százalékot is alig érte el, az ARD becslése szerint 23,5 százalékos, a ZDF szerint 22,5 százalékos eredményre számíthat.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató