2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A kínai nagykövetség Karácsonynak: fényes nappal nem illik kritizálni egy másik ország belügyeit

A kínai nagykövetség sajtószóvivőjét sokkolta Karácsony Gergely szombati, a Fudan Egyetem elleni tüntetésen elmondott beszéde, amire a követség hivatalos Facebook-oldalán így reagált:

„Fényes nappal nem illik kritizálni egy másik ország belügyeit”

- a diplomata, aki csaknem egy évtizede él Magyarországon, sérelmezte a főpolgármester beszédében hallott kulcsszavakat, a „Tienanmen téri tüntetéseket”, „demokráciát”, „emberi jogokat” és „értékeket”, szerinte „ezek a szavak teljesen bemocskolják Kínát”.

„Kína az, ami. Bárki, aki nem tesz úgy, mintha aludna, vagy szelektív vakságban szenvedne, az láthatja Kína valóságát. Közismert, hogy Kína ragaszkodik az emberiség közös értékeihez: a békéhez, a fejlődéshez, a tisztességhez, az igazságossághoz, a demokráciához és a szabadsághoz.”
 

A kínai-magyar barátságra támadó szavak


A kínai követség szóvivője szerint Karácsony a beszédével rátámadott egyrészt a kínai politikai rendszerre, másrészt pedig arra a kínai-magyar baráti együttműködésre, amelynek az alapja a kölcsönös tisztelet.

„Bár a polgármester többször is elmondta hogy nem Kínát vagy a kínai népet vette célba, mindezek a szavak és cselekedetek az ideológiai ellentétek és ellenségeskedések egyértelmű felbujtásának tűnnek a tények ismeretében”

– olvasható az angolul vasárnap este kiadott közleményben.

A diplomata szerint a néhány nappal ezelőtti köztér átnevezéseket is nehéz úgy érteni, mintha azok nem egyértelműen Kínára és a kínai emberekre céloztak volna.

 

Kína egyébként azt már korábban közölte, hogy megvetendőnek tartja a leendő Fudan melletti közterületek átnevezését. Wang Wenbin, a kínai külügy egyik szóvivője akkor azt mondta, hogy szerinte a magyar politikusok felfújják a Kínával kapcsolatos ügyeket, és hátráltatják Kína és Magyarország között az együttműködést.

Baráti jó tanácsok

A hivatalos közlemény végén a kínai követség szóvivője tanácsokkal látja el Karácsony Gergelyt azzal kapcsolatban, hogy hogyan legyen jó polgármester. Ezek lényege nagyjából a következő:

-Tegye azt, amit egy polgármesternek tennie kell: éljen a budapesti polgárok bizalmával.
-Maradjon objektív és ésszerű, azaz ne engedje, hogy a „saját önző érdekei” félrevigyék, inkább monkálkodjon a kínai és a magyar nép barátságának erősítésén.
-Viselkedjen úriemberként.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató