2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Így működik a hálózat: A hazug CNN címlapon számolt be a budapesti tüntetésről

Az amerikai híroldalon részletes beszámoló jelent meg a szombati, Fudan egyetem elleni tüntetésről és annak előzményeiről - írja a "független" HVG.

Több ezren tüntettek szombaton Magyarországon a tervezett kínai egyetem ellen – írta vasárnap a CNN a Reuters alapján. Az anyag délelőtt az amerikai híroldal címlapján szerepelt.

Az anyag szerint Orbán Viktor miniszterelnök liberális ellenzéke attól tart, hogy így még szorosabbra fűzi az ország a szálakat Pekinggel, a lépés pedig aláássa a magyar felsőoktatást, és segíti Peking további befolyását az Európai Unióban és Magyarországon.

Idéztek egy, a tüntetésen részt vevő 22 éves magyar egyetemistát is, aki nem örül annak, hogy feudális kapcsolat alakul ki a két ország között, valamint szerinte a meglévő, magyar egyetemeket kellene fejleszteni egy új, kínai építése helyett.

Kitértek arra is, hogy áprilisban írt alá a magyar kormány egy megállapodást a sanghaji Fudan egyetemmel, hogy kampuszt építenek ott, ahova korábban a Diákvárost tervezték.

A cikkben idézik Schanda Tamás MTI-közleményét is, amiben „politikai hisztériának” nevezte a Fudan elleni tüntetést és hogy ellenzéki politikusok, valamint közgazdászok is aggódnak a magas költségek és a beruházás körüli transzparencia hiánya miatt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató