2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Orbán az EU külpolitikájáról: Szánalmas papírtigriseknek látszunk, rajtunk nevet a világ

Orbán Viktor reagált a német külügyminiszter kijelentésére, amiben Heiko Maas arról beszélt, hogy meg kell szüntetni az egyes tagországok vétójogát, mert azok megbénítják az európai külpolitikát. Ezzel arra utalt, hogy Magyarország néhány napja megvétózta az EU Kínával szembeni, a hongkongi szabadságjogok megsértése miatt tervezett közös nyilatkozatát. Korábban a gázai konfliktussal kapcsolatban is hasonlóan járt el a magyar kormány.



Orbán szerint azonban nem a vétót kéne megszüntetni, hanem azt a gyakorlatot, „amely nyilatkozatok fabrikálásában és lobogtatásában merül ki”. Az MTI-n keresztül közzétett közleményében azt írja, hogy megérti, ha egy tagországnak elég, ha felmutathat egy EU-logós papírt, de

„ennek is van határa. Az utóbbi években ez a belpolitikailag motivált, közös külpolitika oda vezetett, hogy az Európai Unió külpolitikája nevetségessé vált.”

A mostani közös helyzetet nyilatkozattermelő külpolitikai bürokraták ténykedésének tekinti, és azt szeretné, ha a nagy stratégiai kérdések eldöntésében inkább az állam- és kormányfők vennének részt.

Orbán szerint a sok félresöpört nyilatkozat után romlik az EU nemzetközi megítélése.

„Szánalmas papírtigriseknek látszunk, és következmény nélküli nyilatkozataink után rajtunk nevet a világ.”


Kínával kapcsolatban a miniszterelnök azt írta, hogy el szeretné kerülni a hidegháborús helyzetet, mert Magyarországnak zöld és digitális fejlődésre, együttműködésekre, beruházásokra kereskedelmi és kulturális-tudományos kapcsolatokra van szüksége, nem „bojkottra, szankciókra, leckéztetésre”.

Orbán úgy látja, hogy az Európai Unió külpolitikájának helyreállításához az „európai baloldal külpolitikai ámokfutásának megfékezésére” van szükség.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató