2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Itt a vége: Kamu Gerit megb.szta a bíróság a kampányszövege miatt

A Fővárosi Ítélőtábla döntése értelmében Karácsony Gergely jogsértést követett el, amikor választási kampányában Tiborcz István nevének jogosulatlan felhasználásával, a „Tiborcz-adó” kifejezést használta. A bíróság ezért eltiltotta a további jogsértésektől, valamint nyilvános bocsánatkérésre és kártérítés megfizetésére kötelezte Budapest főpolgármesterét.

A jogerős döntés indoklásában a bíróság kifejtette: Budapest regnáló főpolgármesterének új adónemmel kapcsolatos névválasztását magyarázó közlései alapján

egyértelmű, hogy Karácsony választási esélyeinek javítása, azaz politikai haszonszerzés érdekében, Tiborcz Istvánnal szembeni vélt negatív társadalmi értékítéletet kiaknázandó nevezte el az új adónemet éppen róla.

A személyiségi jogi per alapját egy korábbi kúriai döntés képezte, melyben az alkotmánybírák kimondták, annak ellenére, hogy Tiborcz István Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak a veje, nem minősül közszereplőnek. 

 
Az ügyben másodfokon eljáró ítélőtábla döntése értelmében Karácsony Gergelynek nyilvános bocsánatkérő közlemény közzétételével kell megkövetnie Tiborcz Istvánt a következő tartalommal:

„A kampányom során a közösségi médiában több alkalommal is súlyosan megsértettem Tiborcz István névviseléshez fűződő jogát, amikor az általam bevezetni kívánt adónemet róla neveztem el. Mindezért elnézést kérek.”

Ezenfelül a jogsértés miatt a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének 500 ezer forint kártérítést is meg kell fizetnie Tiborcz István részére, valamint minden megjelent jogsértő tartalmat törölnie kell.

Tiborcz István a másodfokú bíróság ítéletre reagálva közölte: őszintén reméli, hogy Karácsony Gergely főpolgármester tiszteletben tartja a bíróság jogerős döntését, és a jövőben tartózkodik a további politikai haszonszerzés céljából elkövetett jogsértésektől, és eleget tesz a bíróság által előírt nyilvános bocsánatkérésnek is. Tiborcz István továbbá közölte: az 500 ezer forintos sérelemdíjat a Bókay Gyermekklinikának ajánlja fel.

 

Magyar Nemzet

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató