2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az utolsó magyar katona is hazatért Afganisztánból

Az elmúlt 18 évben számtalan feladatot láttak el a magyar katonák, egy időben a kabuli repteret is üzemeltették.

Az utolsó váltás kilenc katonája érkezett vissza afganisztáni szerepvállalás befejeztével Magyarországra kedden este. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség nemrég beiktatott parancsnoka fogadta őket, átvéve az afganisztáni főhadiszállásról hozott magyar zászlót.

Az afganisztáni NATO-kötelékben a magyar katonák az elmúlt 18 évben számtalan feladatot láttak el a könnyűlövészszázadtól és a helikopterkiképzéstől kezdve a biztosító és a tartományi újjáépítési csoporton keresztül az egészségügyi és a mentorcsoportig, de egy időben a kabuli reptér üzemeltetését is ellátták – sorolta Ruszin-Szendi. A vezérőrnagy a katonák földet érésekor azt kérte, a több ezer magyar katona mellett, akik sikeresen hajtották végre küldetésüket és hazatérhettek a családjukhoz, emlékezzenek meg közösen arról a hét bajtársukról, akik az életüket adták Afganisztánban a magyar emberek és a világ biztonságáért.

 A NATO 20 éve van jelen Afganisztánban, ahol április végén 36 tagország 9600 katonája állomásozott. Az Egyesült Államok és a NATO a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően kezdett hadműveleteket Afganisztánban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet felszámolása érdekében.

 Az észak-atlanti katonai szövetség hat éve indult Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű második missziója tanácsokkal, képzéssel segítette az afganisztáni biztonsági erőket. A szövetségesek április közepén döntöttek a csapatkivonás megkezdéséről, Joe Biden amerikai elnök szerint a misszió célkitűzése teljesült.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató