2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Pénzeső hullik a magyar családokra: Itt vannak a részletek a szja-visszatérítésről

Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója az M1 műsorában részletezte Orbán Viktor korábbi bejelentését.

Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója az M1 szerda esti műsorában részletezte a miniszterelnök által délelőtt bejelentett, gyereket nevelő szülőknek járó szja-visszatérítést, amely 2022 elején lesz esedékes, a tavaszi parlamenti választások előtt, ha 5,5% felett lesz a GDP növekedése – írja a Portfólió.

Konkrétumok

A rövid beszélgetésből kiderült, hogy 1,5 millió kereső dolgozót érint a lépés, jövedelemtől függetlenül mindenkinek jár ez a pénz jövőre, de a visszatérítés mértékének van egy felső határa, amely 800 ezer forint fejenként. Lesznek például olyan gyereket nevelő családok tehát, ahol ha két kereső van, akkor 1,6 millió forintos egyszeri állami támogatásban részesülnek. 

Nagy Márton hozzátette: „Azt is tudjuk, hogy egy átlagos kereső ezekből a családokból mennyit kaphat vissza, hiszen körülbelül 600 milliárd forintba kerül ez a csomag, és 1,5 millió keresőről beszéltem, így ez 400 ezer forintot jelent fejenként átlagosan.” Egy következő kérdésre pedig azt válaszolta: „Ha valaki az átlagbér felett keres, feltételezzük, hogy például 1,5 millió forintot keres havonta, és ennek kiszámoljuk az adótartalmát, akkor ez több, mint 800 ezer forint, de ő ebben az esetben is csak legfeljebb 800 ezer forintot kaphat vissza.”

Források

Arra a kérdésre, hogy miből lesz erre az intézkedésre keret, emlékeztetett a szakember: „5,5%-os növekedés felett lesz erre keret és azt is tudjuk, hogy a Pénzügyminisztérium eredetileg 4,3%-os növekedéssel kalkulált az idei évi költségvetésben.

Minden 1 százalékponttal magasabb növekedés, 250 milliárd forintos mozgásteret nyit a költségvetésben.”

A minimálbérrel kapcsolatban Nagy Márton úgy fogalmazott: „200 ezres minimálbér 18%-kal magasabb a mostani szintnél. Nagyon jó lenne, ha ez az emelés egy lépésben megvalósulna, de figyelembe kell venni, hogy a vállalkozások hogyan gazdálkodják ki. Nem jó, ha a vállalkozó emiatt tönkre menne, mert akkor elbocsátja az alkalmazottait”.

A tanácsadó elárulta, hogy jelen pillanatban egy nagyon komoly szakmai vita folyik a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség bevonásával a moratórium jövőjéről, ezért szeptember végéig meghosszabbítja a kormány azt jelenlegi formájában.


 

(Mandiner - Portfolio)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató